Yeni Zelanda’da dev bir penguen fosili bulundu

Bilim insanları Yeni Zelanda’da yetişkin bir insan büyüklüğünde bir penguen fosili buldu.

Yeni Zelanda’nın güneyindeki bir adada, bilim insanları 1.60 metre uzunluğunda yaklaşık 80 kilo ağırlığında bir penguen fosili bulduklarını açıkladı.

Bu dev kuş, “crossvallia waiparensis” olarak isimlendirildi. Şimdiki penguenlerin en büyüğünden yaklaşık 4 kat daha büyük ve ağır olan penguen türünün 66 ve 56 milyon yıl önce yaşadığı belirtiliyor.

Bu kuşun bir patisi ise geçtiğimiz yıl amatör fosil avcıları tarafından bulunmuştu. Yeni bir penguen türünün bulunduğu bu hafta Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology dergisinde yayınlandı.

Penguenlerin evrimleşme süreci başladığında çok daha iri olduğu belirtiliyor.

Canterury Müzesi araştırmacılarından Vanesa De Pietri, bu bulunan fosilin bölgedeki ikinci büyük penguen fosili olduğunu belirtti.  De Pietri, “Bu da bizim, penguenlerin evrimleşme süreci başladığında daha büyük olduğu teorimizi güçlendiriyor” dedi.

Yeni Zelanda günümüzde yaşamayan dev kuşları ile meşhur bir coğrafya. 18’inci yüzyılın sonunda tamamen yok olan uçamayan ama 3,60 metre yüksekliğinde ve 200 kilo ağırlığında Moa (Dinornis) kuşu, üç metre uzunluğunda Haast Kartalı bu coğrafyada yaşamış.

Geçtiğimiz hafta ise Canterbury Müzesi, Yeni Zelanda’da 19 milyon yıl önce yaşamış 7 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda dev bir papağan kalıntılarının bulunduğunu açıklamıştı.