Özgürlük Nöbeti eylemcilerinden AİHM ve Avrupa ülkelerine tepki

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü şiarıyla düzenlenen özgürlük nöbetini devralan Normandiya’dan Kürtler, AİHM’in hukuk dışı kararına karşı duracaklarını vurguluyor.

Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde düzenlenen Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi 328’inci haftasına girerken, yeni bir grup Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde.

AİHM’İN KARARINA TEPKİ

Geçtiğimiz hafta İngiltere’den kadınların yürüttüğü nöbeti devam ettiren Fransa’nın Normandiya bölgesinden gelen Delil Ateş, Hacı Bayram, Ersin Tektaş ve Rıdvan Ferqin isimli Kürdistanlılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) geçtiğimiz hafta aldığı karara sert tepki gösterdi. AİHM, 2008 yılında İmralı zindanındaki görevliler tarafından Öcalan’a uygulanan fiziki şiddete dair başvuruyu ‘delil yetersizliği’ bahanesiyle reddetmişti.

Kararın hak ve özgürlükleri garantiye alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) maddelerinin ihlali olduğuna dikkat çeken eylemciler, tecrit altındaki Kürt Halk Önderi’nin haklarının kısıtlanmasının ‘hangi hukuka dayandığının’ açıklanması gerektiğinin altını çizdiler.

‘AVRUPA TÜM HUKUKUNU ÇİĞNEMİŞTİR’

AKP-MHP faşizminin Avrupa’ya her gün tehditler savurduğu bir ortamda ekonomik ilişkilerin ağır bastığını vurgulayan eylemcilerin açıklamasında, Kürt-Türk çatışmasında Avrupa ülkelerinin payı olduğuna işaret edildi.

Avrupa ülkelerinin tüm değerleri ve hukuku ticari ilişkilere göre değerlendirdiği eleştirisinin yapıldığı açıklamada, “Erdoğan’ın Almanya’ya ziyareti de insanlığın ayaklar altına alındığının göstergesidir. Bu ziyaret, Avrupa’nın Türkiye ile ticaret yapmak için insanlık onurunu çiğnediğini açıkça ortaya koymuştur. Avrupa tüm hukukunu çiğnemiştir” denildi.