Şengal için Celle'den Hannover'e yürüyüş

Yurtdışı Şengal Meclisi, işgalci saldırılara karşı Hannover'e yürüyüş düzenleneceğini açıkladı, katılım çağrısı yaptı. Meclis, uluslararası kurumlara da taleplerini duyurdu.

Yurt dışında faaliyet yürüten Şengal Meclisi (MŞD), Türk devletinin işgalci saldırılarına karşı Şengal'in statüsü için düzenlenecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.
Yazılı açıklama yapan MŞD, "Ekim 2019 tarihinden beri Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini yaptığı işgalci Türk devleti, Êzidîlerin kutsal yeri olarak bilinen Şengal’e yönelik toplam beş defa kalleşçe havadan saldırı düzenlemiştir" dedi.

'TÜRK DEVLETİ ÊZİDÎLERİ YOK ETMEK İSTİYOR'

Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Êzidîlere karşı IŞİD tarafından gerçekleştirilen 74. soykırım sonrasında Türk devleti, güdümündeki çete güçleriyle birlikte gerek havadan gerekse karadan geriye kalan soykım artıklarını bitirmek için elinden geleni yapmaya devam etmektedir.
Özellikle kadın şahsında tüm faşist yöntemlere başvurmaktan geri kalmamıştır. Bu saldırılar sonucunda birçok insanımız hayatını kaybetmiştir. İşgal amaçlı bu saldırılara karşı başta halkımız olmak üzere özellikle Kadın Direniş Birlikleri-YJŞ ve Şengal Direniş Birlikleri-YBŞ tarihi bir direniş içine girmiştir. Katliam sonrasında 100 binlerce Êzidî kendi yurdundan edinmiş ve sonrasında yapılan bütün engellemelere rağmen son dönemde umut verici bir şekilde yüzlerce ailemiz Şengal topraklarına yeniden dönüş yapmıştır. Êzidîler kendi ana yurtlarında özgürce ve onurlu bir şekilde yaşamlarını yeniden kurmamaları için Türk devleti bütün dünyanın gözü önünde en son 15 Haziran‘da Şengal topraklarına yönelik yeniden bir hava saldırısı düzenlenmiştir. Burada Türk devletinin temel amacı,
Êzidî toplumunun yok edilmesi, Şengal topraklarının işgal edilmesi ve IŞİD çetesinin yeniden canlandırılmasıdır."

2 GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ VE MİTİNG

Êzidî halkının bu saldırılara karşı sessiz kalmayacağının vurgulandığı açıklamada, yürüyüş ve mitinge ilişkin şu bilgi verildi:
"Soykırıma Hayır! Şengal için statü' için iki günlüğüne Celle şehrinden Hannover’e kadar 17-18 Temmuz 2020 tarihleri arasında iki günlüğüne yürüyüş gerçekleştirmekteyiz. Yürüyüşün sonunda Hannover şehrinde bulunan eyalet parlamentosu önünde büyük bir protesto mitingi yapılacaktır."

TALEPLER

Yurtdışı Şengal Meclisi, uluslararası kurum ve kuruluşlara seslenerek, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
 "Şengal Toprakları üzerinde işgalci Türk devletinin hava saldırılarını durdurmak için ilgili hava sahasının derhal kapatılması
Avrupa Konseyi'nin almış olduğu ‘soykırımın resmen kabul edilmesi, Şengal’ın yeniden imarı, humaniter yardımın yapılması, rehabilitasyon merkezinin açılması’ kararlarının uygulamaya sokulması
Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun almış olduğu soykırım kararının hayata geçmesi
IŞİD ile iş birliğine giren devletler, örgütler ve şahısların, açılacak bir uluslararası ceza mahkemesi önünde hesap vermeleri için sürecin derhal başlatılması."
Açıklamanın sonunda "Başta tüm demokrat, ilerici, hümanist ve sosyalist güçlerini
ama özellikle kadın ve gençleri yürüyüşümüzle dayanışma içine girmeye ve yürüyüşümüze bilfiil katılmaya çağırıyoruz" denildi.