Alman devletinin son kurbanı Amed toprağa verildi!

Alman polisinin işgüzarlığı sonucu gözaltına aldığı ve hücresinde çıkan yangında hayatını kaybeden Amed Ahmed Bonn’da toprağa verildi. Törene katılan Alman devlet yetkilileri ise “timsah gözyaşı” döktü.

Almanya’nın Kleve kentindeki cezaevinde haksız yere tutulan ve geçtiğimiz Eylül ayında hücresinde çıkan yangında ağır yaralanan Efrinli genç Amed Ahmed, 29 Eylül günü tedavi gördüğü Bochum’daki hastanede yaşamını yitirmişti.

Ahmed’in cenazesi, tamamlanan otopsi işlemlerinin ardından Cumartesi günü Bonn kentinde düzenlenen törenle toprağa verildi. Ailesinin isteği üzerine Bonn’daki mezarlıkta gömülen Ahmed için yapılan törene kalabalık bir kitle katıldı.

Amed Ahmed’in babası Zahir Ahmed tören boyunca “Oğlumun katili kim?” yazılı beyaz bir elbise giyerek, bir dizi ihmalkârlık sonucu hayatını kaybeden oğlu için ayrıntılı bir soruşturma talebinde bulundu. Törene katılan Alman devlet yetkileri de deyim yerindeyse “timsah göz yaşı” döktü.

Törene katılan NRW Eyaleti’nin İçişleri Bakanı Herbert Reul hiçbir açıklama yapmazken, diğer yetkililikler Ahmed’in ölümünde ihmalkârlığı olanların ortaya çıkacağını söyledi. NRW Eyaleti’nde grubu bulunan Yeşiller Partisi ve SPD, Ahmed’in ölümünü araştırılması için hukuk/içişleri komisyonlarında özel bir oturum yapılmasını istiyor.

‘YANLIŞLIKLA’ GÖZALTINA ALAN POLİSLERE SORUŞTURMA

Geçtiğimiz Temmuz ayında Kuzey Ren Vestfalya (NRW) polisi Efrinli genci Amed Ahmed’i, Hamburg polisinin talebi üzerine gözaltına almıştı. 26 yaşındaki Ahmed polise verdiği ifadede hiç Hamburg’a gitmediğini ve polisin yönelttiği suçlamalarla ilgisinin olmadığını anlatmaya çalıştı.

Ancak iki yıldan bu yana mülteci statüsünde bulanan Ahmed ne polise, ne savcıya ve ne de cezaevi yönetimine derdini anlatamadı. Ta ki 17 Eylül akşamı Düsseldorf yakınlarındaki Kleve kentinde bulunan cezaevinde tutulduğu hücrede çıkan yangında ağır yaralanmasına kadar.

Güvenlik birimlerinin soruşturmasını genişletmesi ardından Hamburg polisin hırsızlık suçundan aradığı kişinin Malili Amedy Guira olduğu anlaşıldı. Hiçbir şekilde ne yüzü, ne de diğer bilgileri Malilili mülteciye benzemeyen Kürt genci haksız yere aylarca cezaevinde tutuldu. Üstelik kendisine yapılan haksızlık ortaya çıktığında, Amed Ahmed tedavi gördüğü Bochum’daki hastanede 29 Eylül günü yaşamını yitirmişti.

ANF’ye bilgi veren baba Zahir Ahmed ise “Polisin nasıl böyle bir yanlışlık yaptığını aklımız almıyor. Oğlumun siyasi nedenlerle ve keyfi şekilde gözaltına alınıp cezaevine atıldığını düşünüyorum” diye konuşmuştu.

Zira Hamburg savcılığının iki kez “Gözaltındaki şahıs Amedy Guira mı?” diye talepte bulunduğu, ancak Ahmed’i gözaltına alan NRW polisinin talebi yanıtsız bıraktığı belirtiliyor. Kürt gencinin ölümünün ardından Kleve savcılığının ise birçok polis hakkında soruşturma açtığı öğrenildi.