Ankara katliamında yaşamını yitirenler Bern’de anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler İsviçre’nin Bern kentinde anıldı.

HDK-Bern’in çağrısıyla Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezinde (CDK Bern) gerçekleştirilen anma barış ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Anmada üzerinde “BARIŞ” yazılı mumlar yakılırken, salonda katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı. Kobanê’den Suruç’a, Suruç’tan Antep’e, Antep’ten Ankara’ya sadece barış talep eden insanların devlet eliyle planlı bir şekilde nasıl katliama uğradıkları gösterilen sinevizyon ile aktarıldı.

Anmada ayrıca Ankara Gar katliamının tanıkları da birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda “Bizler o gün barış ve demokrasi taleplerimizi duyurmak için oradaydık. Devlet eliyle yapıldığı açıkça ortada olan bu katliam barış ve demokrasi talep eden halklara yapıldı aslında. Gerek katliam öncesi devlet görevlilerinin ortada olmayışı gerek katliam sonrası yaralı halka tazyikli sularla, gaz bombalarıyla saldırması önceden organize edilmiş bir katliamın varlığına işaret ediyor” denildi.

Ankara Katliamı’nın tanığı Cem Kalkandelen ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “O dönem Mersin Üniversitesi’nde öğrenciydim. Ailemin haberi olmadan Ankara’ya gitmiştim. Bombalar patladığında yaralandım. Saatler sonra ailem beni aradı. Bana ‘Ankara’da mısın’ diye sordular. Onlara ‘yok Ankara’da değilim’ dedim. Oysa onlar beni haberlerde en önde halayda görmüşlerdi. Yaşamını yitiren yüzlerce insandan biri ben de olabilirdim” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından anma sonlandırıldı.