Arnljot Ask: PKK o listelerden çıkarılmalı

PKK'nin “terör örgütleri listesi”nden çıkarılması için sürdürülen kampanyanın imzacılarından Norveçli siyasetçi Arnljot Ask, demokratik çözüm ve adil barış için PKK’nin o listelerden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi, PKK'nin “terör örgütleri listesi”nden çıkarılması için devam eden kampanyasında imzası bulunan Norveç Kızıl Parti (Red Party - Norway) Uluslararası Departmanı Üyesi Arnljot Ask, ANF’ye konuştu. 

PKK’yi, ezilmiş bir ulusun meşru hakları için savaşan bir kurtuluş örgütü olarak tanımlayan Arnljot Ask, demokratik barışçıl çözümden yana olduğunu, ancak Türk devletinin baskı politikası nedeniyle meşru savunmayı esas aldığını hatırlattı. Ask, “1990’ların başından bu yana baskıcı Türk devleti ile aralarındaki anlaşmazlıkları siyasi anlaşmalarla çözmeye çalışıyorlar. Liderleri 20 yıldan fazla bir süredir hapiste ve daha kısa süreli ateşkeslerle birlikte savunma için silahlı mücadeleye zorlandılar” dedi.

PKK CENEVRE SÖZLEŞMELERİNE BAĞLI

PKK’nin uluslararası silahlı çatışmalar hukukuna uygun davrandığını, Cenevre Sözleşmeleri’ne atıf yaparak hatırlatan Arnljot Ask, PKK'nin “terör örgütleri” listelerine alınmasının  Türkiye’nin müttefikleri nezdindeki girişimleri sonucu ABD ve AB’nin jesti olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler'in “terör listesi”nde PKK’nin olmadığını, çünkü Cenevre Sözleşmeleri’ne bağlı kaldığını tekrarlayan Arnljot Ask, “Norveç'te ve BM üyelerinin çoğunda da yok” dedi.

ADİL BARIŞ İÇİN LİSTEDEN ÇIKARILMALI

Kürt meselesinin demokratik, barışçıl yöntemlerle çözülmesi için PKK’nin bu listelerden çıkarılması gerektiğinin altını çizen  Kürdistanla Dayanışma Komitesi Norveç Ulusal Yönetim Kurulu Üyesi de olan Arnljot Ask, “PKK'nin bu listelerden çıkarılması, sadece Kürtlerin değil, Avrupa halklarının da çıkarınadır. Adil bir barış anlaşması için siyasi müzakerelere başlanması Türkiye, Ortadoğu Avrupa halklarının çıkarına olacaktır” diye konuştu.