Basel'de tutsaklar için nöbet eylemi başlatıldı

Basel’de tutsaklara yönelik Türk devletinin işkence uygulamalarını teşhir etmek ve hasta tutsaklarla dayanışmak amacıyla, 7 Ocak’a kadar sürecek nöbet eylemi başlatıldı.

İsviçre'nin Basel kentinde, Türkiye hapishanelerinde siyasi tutsaklara yönelik artan devlet zulmüne ve yaşanan katliamlara dikkat çekmek ve ağır hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmalarını talep etmek amacıyla nöbet eylemi başlatıldı.

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) öncülüğünde “Yaşamı Savunuyoruz” şiarıyla Claraplatz'da başlatılan nöbet eylemi, 7 Ocak gününe kadar  her gün 18.00-19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

ADGB bileşenleri ile çok sayıda devrimci kurumun katıldığı bugünkü eylemde, ADGB adına bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Hapishanelerden gelen ölüm, taciz, tecavüz, işkence haberlerinin ardı arkası kesilmemekle birlikte hasta tutsaklara yapılan muamele de başlı başına bir işkence haline getirilmiştir. 19 Aralık 2000 yılında başlatılan tutsakların iradelerini teslim alma katliamı günümüze kadar sistematik olarak  süregelmiştir. Tutsaklara yönelen devlet işkencesini bulunduğumuz her yerde teşhir etmeyi sürdüreceğiz” denildi.

İHD’nin hasta tutsaklara ilişkin yayınladığı, hapishanelerde  604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutsağın bulunduğuna dair verilere de dikkat çekilen açıklamada, hapishanelerde hak gaspları, sürgün ve sevk işkencesinin devam ettiği belirtildi.

Son bir ayda 7 tutsağın katledildiği ifade edilen açıklamada, “Bu ölümler devlet tarafından 'hasta' ya da 'intihar' adı altında kamuoyuna sunulmaktadır. Garibe Gezer, Vedat Erkmen, Halil Güneş gibi devrimci, yurtsever tutsakların katili devlettir. Yine yüzlerce tutsak ağır hasta olmalarına karşın, hiç bir önlem alınmamakta, tutsaklar ölüme terk edilmektedir. Tutsak eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk ve yüzlerce ilerici, devrimci ve yurtsever tutuklu ağır hastalık koşullarında direnişlerini sürdürmektedir. ADGB (Avrupa Demokratik Güç Birliği) olarak, hapishanelerdeki tutsakların hak gasplarına, sürgün ve sevk işkencesine karşı yürüttükleri mücadeleye Avrupa’da ses olmak, destek vermek için harekete geçelim. Türk devletinin, 'hasta', 'intihar' etti dediği katliamlarına karşı mücadele edelim. Hasta tutsakların serbest bırakılması için dayanışmayı büyütelim” denildi.

Eylem, daha sonra sloganlarla sonlandırıldı.