Ecevit Piroğlu’nu ziyaret eden heyet: Durumu kritik, derhal serbest bırakılmalı

ADGB bileşenlerinden bir heyet Sırbistan’a giderek izlenimlerini paylaştı. İkinci kez açlık grevine giren Ecevit Piroğlu’nun durumunun kritik olduğunu belirten heyet, derhal serbest bırakılmasını istedi.

ECEVİT PİROĞLU

Sırbistan devleti tarafından 3 yıldır hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan Ecevit Piroğlu’nun durumunu yerinde gözlemlemek ve bazı girişimlerde bulunmak amacıyla Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) çağrısıyla ADHK, ATİK, AVEG-KON, Almanya Bavyera Eyaleti Göçmen Meclisi, Young Struggle (YS) ve TSP temsilcilerinden oluşan bir heyet olarak 21-22 Haziran tarihlerinde Belgrad’da incelemelerde bulundu. Ecevit Piroğlu ve avukatlarıyla görüşmeler gerçekleştiren heyet, izlenimlerini yazılı bir açıklama ile aktardı.

43 KİLOYA DÜŞMÜŞ DURUMDA

Heyete katılan kurum temsilcileri şunları aktardı: “Piroğlu’nun sağlık durumunun oldukça kritik olduğunu gözlemledik. 43,4 kiloya düşmüş bulunmakta. Kan değerleri sürekli düşmekte, kas ağrıları yaşamakta, artan görme sorunundan dolayı artık bir şey okuyamamakta ve yürümekte zorlanmakta.

Görüşmenin yapıldığı 131. günde bilinci yerinde olan Piroğlu, tüm yaşadığı sağlık sorunlarına ve ağrılarına rağmen, haksız tutukluluğu sonlanıncaya ve özgürlüğü sağlanıncaya kadar eylemini sürdürmekte kararlılığını dile getirmiştir.

Piroğlu, dışarda gösterilen dayanışmanın, yapılan eylemlerin kendisine güç verdiğini belirtmiş ve dayanışma gösteren tüm kurum ve kişilere selamlarını ve teşekkürlerini iletmiştir.”

Heyet, daha önce yapılan randevu başvurusuna cevap alamayınca İçişleri Bakanlığına giderek görüşmek istediklerini ancak bir görüşme gerçekleştiremedikleri bilgisini de verdi.

Piroğlu’nun avukatlarıyla görüşen heyetin, Piroğlu’nun hukuki sürecine dair ve bundan sonraki olası gelişmelere dair bilgiler aldığı belirtildi.  

SIRBİSTAN ADETA ÖLÜME SÜRÜKLÜYOR

Sırbistan devletinin, Yüksek Yargı Mahkemesinin kararlarını uygulamayarak hukuku ve uluslararası anlaşmaları çiğnediği belirtilen açıklamada, “136 gün sürdürdüğü açlık grevinin ardından ikinci defa başladığı açlık grevinin 130’lu günlerinde olan Piroğlu’nu adeta ölüme sürüklemekle suç işlemeye devam etmektedir” denildi.

Piroğlu’nun hayatta kalmasını sağlamak için duyarlılığın, eylem ve etkinliklerin geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Sırbistan devletinin işlediği bu suçların uluslararası arenada daha fazla duyurulması, protesto eylemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir.”

BU HUKUKSUZLUĞA SON VERİN!

Yürüttüğü mücadele ile Sırbistan devletinin mültecilere yönelik genel politikasını da teşhir eden Piroğlu’nun Türk devletine iade edilmesi riskinin sürdüğü ifade edilen açıklamada, “Piroğlu, devrimci faaliyetlerinden dolayı Türk devletine teslim edilmek üzere Sırbistan devleti tarafından hukuksuzca rehin olarak tutulmaktadır. Piroğlu’nun başına gelebilecek her türlü olumsuzluktan Sırbistan devleti sorumlu olacaktır. Sırbistan devletinin bir an önce bu hukuksuzluğa son vermesini ve Piroğlu’nu derhal serbest bırakmasını istiyoruz” denildi.