GÖRÜNTÜLÜ

Efrînli Midya Xelil: Frankfurt'ta Newroz alanını dolduralım

Efrînli Midya Xelil, Frankfurt Newrozu'na çağırarak, "Newroz alanının halk tarafından doldurulması en çok düşmana cevap olacaktır" dedi.

Almanya merkezi Newroz kutlaması 23 Mart'ta Frankfurt Rebstockpark’ta yapılacak. KON-MED ve ona bağlı federasyon, meclis, bileşenler Newroz hazırlıklarını tamamladı.

Almanya’da yaşayan Kürt toplumunu da Newroz heyecanı sarmış durumda. Bu heyecanı en çok yaşayanlardan biri de Efrînli Midya Xelil. Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle Almanya’ya göç eden Midya Xelil, Newroz’u Efrîn’de nasıl kutladıklarını, Newroz’un anlamını ve etkisini yorumladı.

'HESAP SORMAK İÇİN NEWROZ ALANINA...'

"Midya Xelil, “Efrînli bir kadın olarak, Efrînli anaların, Efrîn’in zeytin ağaçlarının hesabını sormak için 23 Mart’ta Frankfurt alanını dolduralım. Biz tüm Efrînliler olarak, inanıyoruz ki sesimiz Frankfurt’taki Newroz alanında olacaktır. İnanıyoruz ki alanı doldurup sallayacağız” dedi.

Efrîn’deki Newroz kutlamalarını sorduğumuz Midya Xelil, “Gerçekten bir sıcaklık vardı. Elbette bir korku vardı ama her şeye rağmen millet bütün renkleriyle Newroz'u kutluyordu" diye belirtti.

'EFRÎN İŞGALİ KÜRT DÜŞMANLIĞINDAN KAYNAKLANIYOR'

Türk devletin Efrîn işgalinde neler hissettiklerine ilişkin de konuşan Midya Xelil, şöyle konuştu: "Vahşi bir düşmandır. Tarihe, kültüre düşmandır. Analarımızın, atalarımızın düşmanıdır. Sadece PKK nedeniyle Kürtlere düşmanlık yaptığını söyleyemeyiz. Tarihsel olarak Kürt düşmanıdır. Vahşi bir düşanın Efrîn’e saldrıdığını, Kürtlere saldırdığını hissettik. 68 gün boyunca gece gündüz savaş uçaklarıyla Efrîn'i bombaladı. Efrîn coğrafyası çok geniş değil; küçük bir coğrafi alana sahip. Ancak uçaklarla Efrîn’i işgal etti. Karadan olsa Efrîn’i işgal edemezdi.”

Frankfurt'ta Newroz alanı dolduğunda yaratacağı etkiye ilişkin konuşan Midya Xelil, "Düşmana verdiğimiz cevap şu olur: Biz varız! Newroz alanının halk tarafından doldurulması en çok düşmana cevap olacaktır. Bizler diyeceğiz ki bizleri yok etsen de Almanya’ya sürsen de dünyanın başka yerlerine sürsen de biz Kürtler varız! Kürtler var olacaktır da. Tek bir Kürt bile kalsa düşmana başkaldıracağız" şeklinde konuştu.

'NEWROZ KÜRDÜN KİMLİĞİDİR'

Midya Xelil, Newroz’u tanımlarken, "Newroz bizler için şehitlerin sesidir, özgürlüğün sesi, dağdaki gerillanın sesidir. Zindandaki tutsakların sesidir. Newroz İmralı’nın sesidir. Newroz Kürtler için her şeydir. Newroz Kürdün davasıdır, Newroz kürdün kimliğidir" dedi.