Erdoğan'ın Almanya ziyaretine tepkiler sürüyor

Erdoğan'ın Almanya ziyaretine ilişkin tepkiler sürüyor. Eylemlerde, Erdoğan’ın savaş suçlusu olarak yargılanması gerekirken bir Avrupa ülkesine davetli olarak çağırılması protesto edildi.

Almanya’nın Giessen kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretini yürüyüş ve mitingle protesto etti. Efrîn'le Dayanışma Platformu tarafından organize edilen yürüyüş Berliner Platz’da başladı. Almanca "Kürt ormanları yakılıyor, Kürt bölgeleri yıkılıyor" pankartı ile yürüyen kitle Karstadt Köprüsü’ne ulaşınca "Die Partei" üyeleri tarafından karşılandı.

Kürtçe, Türkçe, Almanca "Katil Erdoğan", "Yaşasın Uluslararası Dayanışma", "Bijî Serok Apo" ve "Partiya me PKK" sloganlarının atıldığı yürüyüşte Antifaşist Fraksiyon Giessen (ARAG), Türkiye'de tutuklanan Avusturyalı Gazeteci Max Zirngast’ın fotoğraflarını taşıdı. Eylemde ayrıca, YPG-YPJ, Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), TEV-DEM ve Almanya Marksist Leninist Parti (MLPD) bayrakları taşındı. Çarşı merkezinde yapılan mitingde Efrîn’le Dayanışma Platformu adına hazırlanan bildiri Tobias Stroy tarafından okundu. Daha sonra miting alanı Kirchplatz’a ulaşan kitle burada yapılan açıklamaların ardından eylemini sonlandırdı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken'de de Erdoğan'ın ziyareti protesto edildi. Europagaleri'nin önünde Saat 16.00-18.00 arası düzenlenen eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı. Akşam 18.00 ise DKTM Saarbrücken ve HDK-Saarbrücken öncülüğünde bir miting düzenlendi. Mitingde DKTM adına bir konuşma yapan DKTM Eşbaşkanı Dexil İbrahim, Erdoğan'ın tek hedefinin Kürt halkını yıldırmak olduğunu belirterek, Kürtler olarak ortak mücadelenin esas alınması gerektiğini söyledi.

Almanca bir konuşma yapan Şengal Meclisi Eşbaşkanı Fikret İgrek, Alman devletinin Türk devleti ile olan işbirliğini kınayarak, Alman devletinin insan hakları ve demokrasi mücadelesini yürüten muhalefet ve ötekileştirilmiş tüm kesimler ile dayanışmaya çağırdı. Mitingde HDK Saarbrücken adına söz alan HDK Saarbrücken Eşbaşkanı Zülfü Çamkıran ise Alman hükümetinin tutumunu kınayarak, "Bugün diktatör Erdoğan'ın bütün isteklerini yerine getirerek, tarih önünde hesap verme durumunda kalacaksınız" dedi. Mitin "Yaşasın uluslararası dayanışma" ve "Terörist Erdoğan" sloganları ile sona erdi.

CENEVRE

Almanya’nın davetlisi olarak Berlin’de bulunan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen eylemle protesto edildi. CDK-Cenevre’nin çağrısıyla bugün Mont-Blanc alanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları burada bir eylem gerçekleştirdi. Hem Alman devletinin hem de Erdoğan’ın protesto edildiği eylemde Fransızca bildiriler dağıtıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ile PKK, YPG-YPJ bayraklarının taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda, Erdoğan’ın savaş suçlusu olarak yargılanması gerekirken bir Avrupa ülkesine davetli olarak çağrılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Sık sık "Terörist Türkiye", "Katil Erdoğan", "Almanya finanse ediyor, Türkiye Kürtleri vuruyor" sloganlarının atıldığı eylem bildirilerin okunmasının ardından sonlandırıldı.