Hollanda Radikal Dayanışma’dan eylem haftası ilanı

Hollanda Radikal Dayanışma OPCW önünde eylem yaparken Hollanda polisinin gözaltına alıp tutukladığı 4 eylemciye destek amacıyla 2-9 Ocak tarihleri arasında kesintisiz eylem halinde olacağını duyurdu.

Hollanda Radikal Dayanışma, 3 Aralık günü Türk devletinin kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için OPCW önünde eylem yaparken Hollanda polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 4 eylemciye destek amacıyla 2-9 Ocak 2022 tarihleri arası kesintisiz eylem halinde olacağını duyurdu.

Hollanda Radikal Dayanışma, “Siyasi tutsaklara özgürlük” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı. 2 Ocak’ta başlayacak ve 9 Ocak 2022 tarihinde sonlanacak olan eylem haftasında herkesi dayanışmaya çağıran Dayanışma, eylemlerle Hollanda devletine baskı yapmayı ve Kürtler üzerindeki baskıyı kamuoyunun dikkatine sunmak istediklerini belirtti.

Açıklama şöyle:

“3 Aralık tarihinde yaklaşık 100 kişi Den Haag şehrinde bulunan OPCW (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) binasının önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemciler, Türk devletinin Güney Kürdistan’da kimyasal silah kullanımını protesto ettiler. Kimyasal silahlar bölge halkına ve Kürt dağlarında bulunan devrimci savaşçılara karşı kullanılmaktadır. Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına ilişkin bağımsız bir araştırma yapılması yönünde defalarca iletilen taleplere rağmen, OPCW’de sürekli sağır eden bir sessizlik hakim oldu.

Bu sebeple yaklaşık 50 eylemci, sivil itaatsizlik eylemi olarak OPCW binasını kısa süreliğine işgal etti. Polis buna karşı aşırı güç kullandı ve 4 kişi hastaneye kaldırıldı. Polis bir kişinin kolunu ve diğer bir eylemcinin de burnunu kırdı. 44 kişi gözaltına alındı.

Kürt yoldaşlarımızdan 4’ü Hollanda’nın farklı şehirlerinde hala tutuklu bulunmaktadır. 23 Şubat tarihinde gerçekleşecek olan mahkemeye kadar da tutuklu kalacaklar. Bu Hollanda devletinin sistematik ırkçılığıyla ilgili her şeyi ifade ediyor: Beyaz aktivistler genellikle benzer eylemlerden sonra hızla serbest bırakılıyor. Hollanda devleti adına uygulanan aşırı polis şiddetini kınıyor ve bu saçma davalara karşı çıkıyoruz. Savaş suçlarına karşı yürütülen mücadele herkes tarafından desteklenmeli ve hiçbir şekilde kriminalize edilmemelidir. Herkesin eylem yapma hakkı vardır ve seslerinin duyurmaları için alanlara sahip olmalıdır.

OPCW insan hakları ihlallerine göz yummayı seçiyor, ki bu bizi şaşırtmıyor; OPCW, Türkiye’nin de bir parçası olduğu NATO tarafından finanse ediliyor ve denetleniyor. Ancak Hollanda devleti ve Avrupa Birliği de kendilerine Türkiye’yi desteklemenin adil olup olmadığını sormalıdır. Hollanda ve Avrupa Birliği jeopolitik ilişkiler nedeniyle faşist Türk devletiyle işbirliğini sürdürüyor, Türkiye’yi tampon bölge olarak kullanıyorlar. Türkiye, AB’ye mülteci akışını durduruyor ve mültecilerin kamplarda korkunç koşullarda yaşamalarına neden oluyor. Buna karşı çıkmayı sürdüreceğiz!

Avrupa’daki aktivistler, Hollanda devleti tarafından Kürt eylemcilerine karşı uygulanan baskıya karşı seslerini yükselttiler. Londra, Brüksel, Viyana, Basel ve Strasbourg dahil olmak üzere çeşitli Hollanda konsoloslukları ve büyükelçiliklerinde protestolar düzenlendi. Almanya, Katalonya, Galiçya ve Filipinler'den de dayanışma açıklamaları ve fotoğrafları aktivistler tarafından paylaşıldı. Uluslararası dayanışmayı hayata geçiren herkese içten selamlarımızı yolluyoruz.

Tüm siyasi tutukluların beraatini talep ediyor ve OPCW eylemcilerinin Türkiye'nin kimyasal silah kullanımına ilişkin bağımsız soruşturma talebini destekliyoruz.

2 Ocak’ta başlayacak ve 9 Ocak 2022 tarihinde sonlanacak olan eylem haftasında herkesi dayanışmaya çağırıyoruz! Bu şekilde Hollanda devletine baskı yapmak ve Kürt yoldaşların üzerindeki baskıyı kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.

Nasıl harekete geçebilirsin?

- Bir pankart hazırlayıp, öğrenci odandan, işgal evinden veya görünür olan farklı bir yerden asabilirsiniz.

- Bulunduğun şehirde veya köyde spontane bir eylem örgütleyebilirsiniz.

- Siyasi tutuklulara mektup yazabilirsiniz.

- OPCW, Türk veya Hollanda büyükelçilikleri veya konsoloslukları gibi ilgili kuruluşların önünde bir gösteri veya eylem düzenleyebilirsiniz.

- Öfkeli ve yaratıcı olun!

Eylemlerinizi ve fotoğraflarını [email protected] adresine gönderin. Biz de bunların yoldaşlara ulaşmasını ve görünür olmasını sağlayalım!”