PKK yasağına karşı İtalyan gazetesine ilan

Il Sole 24 ORE gazetesine ilan veren aydınlar, barış, özgürlük, demokrasi, istikrar ve insan hakları davası için PKK'nin derhal ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması çağrısında bulundu.

PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için çağrı yapan birçok ülkeden önemli aydın, paylaştıkları çağrı metninin yanı sıra önemli gazetelere ilan veriyor. Bu çerçevede İtalya’nın önemli gazetelerinden Il Sole 24 ORE’ye de ilan verildi.

‘Uluslararası İnisiyatif Kampanyası: Kürtler İçin Adalet’ üst başlığı ve ‘PKK'nin  AB'deki terör örgütleri listesinden çıkarılması için acil başvuru’ başlığını taşıyan metnin tamamı şöyle: “Barış, demokrasi ve insan hakları adına Avrupa Birliği Konseyi'nden PKK'yi yasaklı terör örgütleri listesinden çıkarmasını istiyoruz.

Kürt sorununa barışçıl bir çözüm, Türkiye'de ve daha geniş Ortadoğu'da sağlıklı demokrasi ve istikrarın ön şartıdır. Türkiye ve geniş Kürt topluluğu, bu barışçıl çözüme ancak müzakereler yoluyla ulaşabilecektir. Bu tür müzakereler, PKK (Kürdistan İşçi Partisi) dahil tüm tarafları kapsamalıdır. Ancak PKK'nin terör örgütü ilan edilmesi barışın önünde bir engeldir.

PKK'yi listeden çıkarmak için çok fazla pratik ve yasal nedenler var. PKK, 2002 yılında NATO üyesi Türkiye'nin isteği üzerine terör örgütleri listesine alındı. AB Yüksek Mahkemesi, Lüksemburg Adalet Divanı, 2018 yılında PKK'nin 2014-2017 yılları arasında AB terör listesine haksız yere dahil edildiğine karar verdi. Kararda usul hatalarına ek olarak, 2013 yılında Abdullah Öcalan’ın 'barış çağrısı'na da atıfta bulunuluyor. Belçika mahkemelerinde terör tanımının geçerliliği test edildiğinde, 2020 yılında PKK'nin uluslararası olmayan bir silahlı çatışmanın parçası olduğu için yasal olarak terör örgütü olarak kabul edilmemesi gerektiği tespit edildi.

Listede PKK'nin Ortadoğu'daki yeni durumu dikkate alınmadı; ne PKK/Kürtler ile Türk hükümeti arasındaki 2013-2015'teki geçici barış süreci ve müzakere ne de Kürtlerin Ortadoğu'daki yeni rolü. Örneğin sözde İslam Devleti'ne (DAİŞ) karşı mücadelede. DAİŞ'in 2014 yazında "halifeliğini" ilan etmesi ve Irak ve Suriye'de geniş toprakları işgal etmeye başlamasının ardından Türk devleti, özellikle Kürt bölgelerine yönelik saldırılarda DAİŞ’e yardımda bulundu. DAİŞ ve diğer paralı askerlerin yenilgisinde PKK belirleyici rol oynadı. DAİŞ’in ve diğer paralı askerlerin yükselişi Ortadoğu'daki öncelikleri değiştirdi. PKK'nin DAİŞ ile mücadelesi, Irak ve Suriye'deki terörle mücadele çabalarına fayda sağladı. PKK, Irak'ta Maxmûr Şengal ve Kerkük gibi bölgelerin yanı sıra Kobanê ve Kuzey Suriye'deki diğer bölgelerin savunulmasına ve kurtarılmasına yardımcı oldu. PKK, Ağustos 2014'te DAİŞ tarafından Şengal Dağı'nda mahsur kalan on binlerce Êzidî’yi kurtarmak için insani bir koridor oluşturulmasında etkili oldu.

Kürtlerin tarihinde hiçbir hareket milyonlarca Kürt’ü kendi kaderini tayin hakkı için PKK kadar seferber etmeyi başaramadı. PKK'nın Ortadoğu ve diasporadaki Kürtler arasında en güçlü kitle hareketi olduğu kesin olarak söylenebilir. Ortadoğu'da sosyal demokrasinin stratejik bir dinamiği olarak kadın özgürlüğünü teşvik eden ve destekleyen de PKK'dir.

Küresel teröre karşı savaş sırasında devletler, Türk devletinin Kürt halkı örneğinde yaptığı gibi, muhalefeti gayri meşrulaştırmak; insan hakları ve özgürlük çabalarını bastırmak için siyasi bir silah olarak "terörist" tanımını kullandılar. PKK tanımı, ayrımcı uygulamalardan askeri çatışmalara kadar her yerde Kürtlere yönelik saldırıları haklı çıkarmak için kullanıldı. İfade özgürlüğünü sınırlamayı ve sivil özgürlükleri kaldırmayı mümkün kıldı; muhalif siyasi partilerin, gazetelerin, televizyon kanallarının vb. bastırılmasına yol açtı. Siyasi liderler, meclis temsilcileri, seçilmiş belediye başkanları, eleştirel gazeteciler terörle ilişkilendirme bahanesiyle hapse atıldı; yerel eşitsizliklere izin verdi ve toplumsal sorunların ele alınmasını engelledi; bir savaş nedeni olarak kullanıldı. Bu nedenle Avrupa Birliği, otoriter rejimlerin saldırılarını maskelemek için etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Barış, özgürlük, demokrasi, istikrar ve insan hakları davası için PKK'nin derhal ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması çağrısında bulunuyoruz.

https://justiceforkurds.info/IT/

https://justiceforkurds.info/Petition/