Prezioso İsviçre hükümetini Kürtler için harekete geçmeye çağırdı

İsviçre’de radikal sol koalisyon EAG parlamenteri Stéfanie Prezioso, Türkiye’de Kürtlere yönelik tırmanan baskılar ve cezaevindeki hak ihlallerine karşı verdiği soru önergesinde hükümeti güçlü bir şekilde müdahaleye çağırdı.

Solcu parlamenter Stéfanie Prezioso, Federal Konsey’in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde “Federal Konsey Türkiye’de insan haklarına saygı için ne yapıyor?” diye sordu.

Kürt halkının demokratik haklarına saygı için Türkiye nezdinde diplomatik yollarla müdahalede bulunulması amacıyla 30 Nisan’da Cenevre Konseyi’nin 36’ya karşı 51 gibi geniş bir çoğunlukla aldığı kararı hatırlatan Prezioso, “Öncelikle, Federal Konseyin Cenevre yetkililerinden gelen bu davete olumlu yanıt verip vermediğini bilmek isteriz” ifadelerini kullandı.   

Prezioso, hükümetin Türk devleti nezdinde mevcut durumda şu girişimlerde bulunup bulunmadığını sordu:

- Ankara parlamentosunda usulüne uygun olarak temsil edildiği halde, düşünce suçlarından veya Halkın Demokratik Partisi'ne (HDP) üye oldukları için tutuklu bulunan siyasi tutukluların serbest bırakılması için;

- Seçmenlerin kendilerine verdiği görevi yerine getirebilmeleri için özellikle HDP’li seçilmiş yetkililerinin serbest bırakılması için;

- Siyasi “suçlarla” suçlanan kişilerin, özellikle de Türk makamları tarafından keyfi olarak suçlanan Kürt seçilmiş yetkililerin ve eylemcilerin savunma haklarının korunması için;

- Tutuklulara, özellikle de Kürt mahkûmlara ve aralarındaki kadınlara yönelik işkenceye ve diğer zalimane veya aşağılayıcı muameleye karşı uluslararası insani sözleşmelere saygı gösterilmesi için.

Kısa bir süre önce 28 yaşındaki Kürt kadın Garibe Gezer’in Kandıra cezaevinde, işkenceye tepki gösterdikten sonra ölümünü derin bir duyguyla öğrendiklerini belirten Prezioso, devamla şunları ifade etti:

“Bununla birlikte cezaevinde bulunan eski Kürt Milletvekili Aysel Tuğluk'un ciddi bir hastalık geçirdiğini ve gerekli tedaviyi görmediğini de biliyoruz ve bu bizi hayatı için endişelendiriyor. Aslında her yıl onlarca ağır hasta mahkum tedavi edilmedikleri veya salıverilmedikleri için ölüyor ve cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumda. Tedavi görmeyen ve birkaç gün önce hayatını kaybeden kanser hastası Halil Güneş ve Abdülrezzak Şuyur da öyle.

Bu nedenle, Kürt halkının, aktivistlerinin ve seçilmiş temsilcilerinin insan haklarının nihai olarak garanti altına alınması için Federal Konsey'den Türk yetkililere güçlü bir şekilde müdahale etmesini istiyoruz.”