Saratov ve Krasnador’da Şengal protestosu

Türk devletinin Şengal’de 15 Ağustos günü düzenlediği suikast, Rusya federasyonuna bağlı Saratov ve Krasnador’da protesto edildi.

Rusya’nın Saratov bölgesine bağlı Dergaçi ilçesinde yaşayan Kürtler, Şengal’e yönelik saldırıları kınamak amacıyla ilçe merkezinde bir miting düzenledi.

Mitingde konuşan Kürt siyasetçi Adil Cotkar, Kürt halkının düşmanlarının Dersim’den Şengal’e Kürdistan’ın her dört tarafında yoğun saldırılar gerçekleştirdiğini belirtti.

Kürt halkının dünyanın neresinde olsa olsun bu saldırılara karşı koyacağını kaydeden Cotkar, Şengal’de 15 Ağustos günü gerçekleşen saldırının da yerel işbirlikçi kesimlerle planlandığına dikkat çekti. Suikast sonucu Êzidî Toplumu Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Zeki Şengali hayatını kaybetmişti.

Bu saldırının uluslararası güçlerin, bölge güçlerinin ve ihanetçi-işbirlikçi kesimin işbirliğiyle yapıldığını söyleyen Cotkar, amaçlarının Kürt özgürlük hareketini öncüsüz ve lidersiz bırakmak olduğunu ifade eti.

Mitingde Saratov bölgesi Kürt Otonomisi Başkanı Yakub Xamidov ve Dergaçi Kürt Meclisi üyesi İsmail Yusubov da birer konuşma yaptı.

Xamidov, konuşmasında Türk faşist devletinin ve onun çetelerinin saldırılarının sadece Kürt halkına karşı değil Ortadoğu’da yaşayan tüm halklara, etnik azınlıklara ve dinlere karşı yapıldığını söyledi. Xadimov, faşist devletin Ortadoğu’daki kaosu sürdürme ve barışı engellemeyi amaçladığını sözlerine ekledi.

Xamidov dünyanın her dört tarafında yaşayan Kürtleri ve Êzidî topluluğunu seslerini yükseltmeye çağırdı.

Dergaçi ilçesinin Kürt Meclisi üyesi İsmail Yusubov ise bu saldırının 15 Ağustos atılımının yıldönümünde yapıldığını hatırlatırken, saldırının hesabının bir gün mutlaka sorulacağını vurguladı.

Diğer bir protesto eylemi Rusya’nın Krasnodar bölgesinde bulunan Adigey özerk cumhuriyetinde gerçekleştirildi. Agri Kürt Meclisinde yapılan basın açıklaması ile saldırılar ve uluslararası toplumun sessizliği kınandı.

Adigey Kürtleri adına bir konuşma yapan KNK üyesi Feyzoye Huseyin, Türk devletinin hiç bir zaman başaramayacağını belirtti. Huseyin, suikastın “Kürt ihanetçi çizgi sayesi”nde yapıldığını unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ancak hiç kimse Kürt halkını bu tür saldırılarla yıldıramayacağını vurgulayan Huseyin, özellikle KDP’nin suikastteki olası rolüne dikkat çekti. Huseyin, KDP’nin yürüttüğü politikaların Kürtlerin birliğine hizmet etmediğini, tam tersi Kürt halkının düşmanlarının yararına olduğunu kaydetti. Huseyin, Kürt halkının bunu unutmayacağını ve hesabını soracağını kaydetti.