Toronto ve Lavrio'da coşkulu Newroz kutlamaları

Kanada’nın Toronto kenti ile Yunanistan'ın Lavrio kentinde Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı.

Kanada’nın Toronto kentinde Demokratik Kürt Halk Meclisi, halka açık bir parkta bir araya gelerek Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı.

Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu sonrası başlayan kutlamada konuşan Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi eşbaşkanları, "Covid yasaklamalarından dolayı planladığımız kitlesel bir Newroz programına eyalet kurumları tarafından izin verilmedi. Halk meclisi olarak simgesel bir Newroz kutlamak zorunda kaldık" dedi.

Kutlamada yapılan açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Bu yıl Newroz'un anlamı geçmiş yıllara göre biraz farklı, politik olarak Kürtlerin varolma savaşına dönüşmüş bir aşamadayız."

Açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit, zindan direnişi ve HDP'ye kapatma davasının, Newroz ile birlikte direnişi büyütmeyi gerektirdiği kaydedildi.

Kutlamada sık sık "Bijî Serok Apo", "Be Serok jiyan nabe", "Berxwedan Jiyane" sloganları atıldı, halay çekildi.

Kanadalıların da ilgi gösterdiği kutlamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın flamaları, PKK ve HDP bayrakları açıldı.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de Kürdistan Kültür Merkezi ve Devrimci Gençler Hareketi (TCŞ) öncülüğünde bir kutlama yapıldı.

Lavrio ve Atina’dan yüzlerce kişi geleneksel Kürt kıyafetleri ile etkinliğe katıldı.

Lavrio kampında yapılan kutlamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dev bir posteri alana asıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamada 2021 Newrozu’nun önemine ilişkin bir konuşma yapan Nurettin Turgut, “Türk faşizminin bugüne kadar kazanamadığını, bundan sonra da Önder Apor ve PKK direnişi karşısında kazanamayacağını” kaydetti.

Newroz şehitlerine adanan şiirlerin okunduğu kutlamada, sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı.

Küçük bir kız çocuğu Newroz için şarkılar söylerken, KCK Yürütme Konseyi’nin Newroz mesajı da okundu.

Ayrıca gerilla direnişini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kutlama geç saatlere kadar yakılan ateş etrafında halaylarla sürdü.