Türk devletinin Şengal’e saldırısı protesto edildi-YENİLENDİ

Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Şengal Êzidî Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali’yi (İsmail Özden) katletmesi düzenlenen eylemlerle protesto ediliyor.

Erivan, Kopenhag, Lozan, Zürih, Cenevre ve Göttingen'de Kürdistanlılar, Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırıyı protesto etti.

ERİVAN

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenen bir basın açıklaması ile Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Şengali’yi katletmesi kınandı.

Açıklamaya Şewra Gele Kurd, Kürdistan Komitesi, Şengal Meclisi Temsilciliği ve Ermenistan Kadınlar Örgütlemesi üyeleri katıldı.

Açıklamada konuşan Şewra Kurd Başkanı ve Ermenistan parlamenteri, “Türk devletinin Şengal’e bir hava saldırısı yapmıştır. Yaptığı hava saldırısı sonucunda Zeki arkadaşımız katledilmiştir. Türk devleti nerede bir Kürt varsa oraya gider onu katleder. Tabi Türk devleti bunu tek başına yapmadı. Biz biliyoruz ki bu saldırıda başka güçlerin rolü vardır. Irak hükümetinin izni olmadan oraya hava saldırısı olmazdı. Suç ortağıdırlar. Bu saldırıyı kınıyoruz” dedi.

Kürdistan Komitesi Başkanı Jinya Qadır da şunları söyledi: “Çok acı bir gün yaşadık. Zeki yoldaşı şehit verdik. Bu olayda işbirlikçi güçlerin eli olduğunu biliyoruz. Bunlar düşmanla kol koladır. Yeter artık halkınıza ihanet ettiğiniz. Tarih sizi ihanetinizle, Zeki Şengali gibileri de kahramanlıklarıyla yazılacaktır. Bu olayda eli olan tüm güçleri kınıyoruz.”

Bugün çok üzgün olduklarını söyleyen Şengal Meclisi üyesi Silo Dirboyan da “Zeki arkadaş gibi bir arkadaş korkakça, haince bir saldırı sonucu katledildi. Bu saldırıda birçok devletin parmağı var. Zeki arkadaş 4 yıldır Êzidî toplumuna hizmet etti. Kürt hareketinde büyük emeği olan bir devrimciydi. Tabi bunlar Êzidî toplumunun, Kürt hareketinin moralini asla bozmayacaktır. Düşmana cevap vereceksek, Zeki yoldaşın intikamını alacaksak ulusal birliğimizi sağlamakla, özellikle Êzidî toplumunun parçalı duruşunu ortadan kaldırmakla, çalışmalarımızı daha da güçlendirmekle mümkün olur. Ayrıca düşman da çok iyi bilsin ki bunun hesabı bu toplumun fedaileri soracaktır” dedi.

Din alimi ve aynı zamanda Kürdistan Komitesi yönetiminden olan Şêx Tahir de bir konuşma yaptı.

Uluslararası güçlerin bu saldırıya sessiz kalması da kınandı.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da Türk devletinin Şengal’e saldırması protesto edildi. Kopenhag Tren İstasyonunda sivil itaatsizlik eylemi düzenleyen Kürdistanlılar, yaşananlara ilişkin bildiri de okudu. Eylemde sık sık, “Katil, terörst Erdoğan”, “Katil ve terörist Türkiye” sloganları atıldı.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde de CDK-S Lozan ve Lajin Kadın meclisinin çağrısıyla Türk devletinin Şengal’e dönük katliam saldırıları bir mitingle protesto edildi.

Saat 18.00’da St. Laurent kilisesi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları “Kürdistan’daki katliamları durdurun” pankartı açtı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK, YPG, YPJ, MLKP bayraklarının taşındığı eylem saygı duruşuyla başladı. CDK Lozan Eşbaşkanı Hatice Kandal yaptığı konuşmada Türk devletinin Kürt halkına dönük katliam saldırıları karşısında Avrupa’nın sessizliğinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Eylem, bildirinin okunması ardından sona erdi.

CENEVRE

Merkez tren istasyonu önünde Kürdistanlılar ve dostları bir miting gerçekleştirdi. Fransızca bildirilerin dağıtıldığı eylemde sık sık “Terörist Türkiye, katil Erdoğan”, “Avrupa finanse ediyor, Türk devleti vuruyor”, “Türk devletinin katliamlarını durdurun” sloganları atıldı. Bildirilerin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

ZÜRİH

Zürih’te ise Haelvetiaplatz alanında Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin Şengal’e yönelik katliam saldırılarını protesto ederken 15 Ağustos atılımının yıl dönümünü selamladı.

Zeki Şengal’inin şahsında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan eylem Mahsum Korkmaz (Egîd), İbrahim Çoban (Atakan Mahir), Roni Mahmud ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile PKK, MLKP, PJAK, Young Struggle ile SKB bayrakları taşındı. CDK Zürih eşbaşkanlarının birer konuşma yaptığı eylem, bildirinin okunması ardından sloganlarla sona erdi.

GÖTTİNGEN

Almanya’nın Kassel ve Göttingen kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar da Türk devletinin Şengal’e saldırılarını protesto etti.

Göttingen’deki eylem saat 17.00’da Gänseliesel'de yapıldı. Saldırıların ve Şengali’nin katledilmesinin protesto edildiği pankart, döviz taşıyan kitle sık sık slogan attı.

GÖTEBORG

Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırı ve bombalamaları İsveç'in Göteborg ilinde dün, il merkezinde düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Eylemde, Türk devletinin saldırılarını kınayan ve Şengal direnişine destek veren sloganlar atıldı.