Villo Sigurdsson: PKK bir özgürlük hareketidir

Ortadoğu barışının en önemli ön koşullarından birinin PKK'nin "terör listesi"nden çıkarılması olduğunu belirten Kopenhag eski Belediye Başkanı Villo Sigurdsson, "PKK bir özgürlük hareketidir" dedi.

PKK’nin, Güney Afrika’da ANC ve Danimarka’da BOPA’da olduğu gibi bir silahlı özgürlük hareketi olarak adlandırılacağını söyleyen Villo Sigurdsson, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın şartsız bir şekilde tahliye edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kopenhag eski Belediye Başkanı Villo Sigurdsson, PKK'nin “terör listesi”nden çıkarılması için imza veren bin aydın, gazeteci, yazar, siyasetçiden biri. Hatta ilk imzacılardan.

1944 Tahran doğumlu Danimarkalı Villo Sigurdsson, PKK'nin özgürlük hareketi olduğunu belirterek, "PKK, bir silahlı özgürlük hareketi olarak adlandırılacaktır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Afrika'da ANC ve Danimarka'da BOPA'da olduğu gibi” dedi.

PKK ile Türk ordusu arasındaki mücadelenin terörle hiçbir ilgisinin olmadığını ifade eden Sigurdsson, şöyle devam etti: “Askeri analistlere göre, çatışma düzenli bir savaştır ve çatışmada uluslararası savaş kuralları uygulanmalıdır. PKK’nin listede olmasının asıl nedeni, Türkiye’nin NATO üyesi olmasıdır. Ancak Türk rejimi, ABD ve Avrupa Birliği'nin PKK'yi terörist ilan etmesini sağladı. Türkiye bir NATO üyesidir. Batı'nın Rusya ve Ortadoğu'daki düşmanlarına karşı Türkiye ile ittifaka ihtiyacı vardır."

BARIŞIN EN ÖNEMLİ KOŞULU LİSTEDEN ÇIKARILMASIDIR

Asya, Afrika, Güney Amerika, Avustralya, Kanada ve Meksika'da PKK’nin “terörist” olarak görülmediğini hatırlatan Solidarisk Alternativ kurucusu ve Socialdemokratiet ile Venstresocialisterne yönetim kurulu üyesi Villo Sigurdsson, PKK’nin sadece Türkiye, ABD ve AB tarafından "terör" olarak nitelendirdiğini vurguladı.

Ortadoğu barışının en önemli ön koşullarından birinin PKK'nin "terör listesi"nden çıkarılması olduğunu kaydeden Sigurdsson, Kürtlerin PKK yasağı nedeniyle maruz kaldığı hukuk dışı, keyfi uygulamalara da değinerek şu ifadeleri kullandı: "ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye PKK'yi terörist olarak adlandırdığı sürece Kürtlerin demokrasi ve insan hakları mücadelesi devam edecek. Barış için müzakere edilmeli ve PKK'nin de diğer tüm siyasi partiler gibi siyasi hayata katıldığı kabul edilmelidir. Bu nedenle uluslararası kuruluşların ve siyasilerin PKK davası için çalışması gerekmektedir."

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride de dikkat çeken Sigurdsson, tecridin son bulması gerektiğini söyledi. Uluslararası kuruluşların ve siyasilerin tecridin sona ermesi için üzerine düşen rolü oynaması gerektiğini söyleyen Sigurdsson, Öcalan'ın şartsız bir şekilde tahliye edilmesi gerektiğini kaydetti.