İnsanlık 900 bin yıl önce yok olmanın eşiğine geldi

Yapılan bir araştırmaya göre, 900 bin yıl önce insanoğlu yok olmanın eşiğine geldi ve üretim kapasitesindeki sadece 1.300 birey kaldı.

Çinli bilim insanları Science dergisinde yayınlana araştırmalarında, genetiği kullanarak dünya nüfusunun çağımızdan 900 bin yıl önce bir darboğaza girdiğini hesapladı.

Bu düşüş büyük iklim değişiklikleriyle aynı zamana denk geliyor. Afrika ve Avrasya'da uzun bir buzullaşma ve uzun bir kuraklık dönemi yaşanmıştı.

Bu iklim krizinden önce Dünya üzerinde yaklaşık 100 bin insan yaşıyordu. Sonra aniden nüfusun neredeyse yüzde 99'u ortadan kayboldu ve üreme yeteneğine sahip yalnızca 1.300 birey kaldı.

Science dergisinin açıklamasına göre, yaşayan diğer primatlarla karşılaştırıldığında çağdaş insanın genetik çeşitliliği çok düşük.

Onlarca yıldır araştırmacılar bunun atalarımızın demografik bir darboğaz yaşamasından kaynaklandığından şüpheleniyorlardı.

Bilim insanları bu nedenle ata popülasyonlarının büyüklüğünü tahmin etmek için çeşitli çağdaş popülasyonların DNA'sını çapraz kontrol ettiler. Araştırmacılar artık bu darboğaz teorisini doğrulamak için arkeolojik ve fosil kanıtları bekliyor.