Dünya tarihinde bir ilk: Yarım yüz ve göz nakli yapıldı!

Amerikalı cerrahlar, bir hastaya yarım yüz ve bir göz nakli gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Bu benzersiz operasyon, nakil sonrasında hastanın gözünün hala sağlıklı olduğunu göstermesine rağmen, görme yetisi en azından şu an için geri kazanılamadı.

Yaklaşık 21 saat süren operasyon, mayıs ayı sonunda New York Üniversitesi Hastanesi NYU Langone Health tarafından gerçekleştirildi.

Sol göz ve yuvasının yanı sıra, bir donörden alınan burun, dudak ve diğer yüz dokuları da başarıyla nakledildi.

Operasyonu yöneten Dr. Eduardo Rodriguez, hastanın gözünün retinaya kan akışını içeren birçok olumlu sağlık belirtisi gösterdiğini açıkladı.

Bu operasyon, eski asker Aaron James'e 2021'de yüksek voltajlı bir elektrik hattına temas etmesi sonucu hayatını tehdit eden bir kaza geçirdikten sonra uygulandı.

Nakil reddini önlemek için bağışıklık sistemini baskılamak amacıyla bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar alması gereken James, yüz nakli için ideal bir adaydı.

Dr. Rodriguez, "Görme yetisini kaybetmiş milyonlarca insan var ve bunu bugün çözeceğimizi söylemiyoruz. Ama kesinlikle bir adım daha yaklaştık" diyerek, bu olağanüstü başarının uzmanları hayrete düşürdüğünü belirtti.

James, görme yetisini henüz geri kazanamasa da, yürütülen testlerin olumlu olduğunu ve retinanın büyük bir kısmının korunduğunu belirtti.

Bu durum, gelecekteki tedavilere umut ışığı olabilir ve uzmanlar, ilerleyen yıllarda görme yetisini geri kazanma olasılığını değerlendirmeye devam edeceklerini belirtiyor.