Tayland'da riskli vakaları ‘Ninja’ robotlar tedavi ediyor

Her ne kadar ‘robotlaşmanın’ insan emeğini yok edeceği gerçeği dursa da, Tayland’da özellikle virüs taşıyan hastaların tedavisi için ‘Ninja’ isimli akıllı robotların ciddi işlev göreceği varsayılıyor.

Dünyayı etkisi altına alan yeni korona virüsü Covid-19’la birlikte hastanelerdeki sağlık çalışanlarının sağlıkları da tehlike altında. Sağlık çalışanlarına virüsün bulaşmasının engellenmesi için bazı görevler robotlara veriliyor.

4G teknolojisiyle donatılan robotlar önceleri beyin kanaması geçiren hastalar için kullanılıyordu. Ancak Covid-19 vakalarının artmasıyla birlikte söz konusu robotlar şüpheli vakalarda ateş ölçümü, semptomların gelişimi ve sağlık çalışanlarının hastalarla görüntülü konferans yöntemiyle iletişime geçmede kullanılıyor.

Robotların ayrıca hastalara yemek ve ilaçlarını verilmesi ile odaların dezenfekte edilmesi gibi görevleri yerine getirdikleri bildiriliyor.

Bangkok Üniversitesi uzmanlarından Viboon Sangveraphunsiri, robotlar sayesinde sağlık çalışanlarının virüs taşıyan hastalarla kontağının minimuma indirildiğini savundu. Sangveraphunsiri, bu sayede çalışanların odalara girmeden hastalarla iletişim kurabildiğini belirtti.

Maliyetleri 100 bin ile 300 bin baht (3 bin – 8 bin 500 Euro) arasında değişen robotlar Bangkok Üniversitesi uzmanları ile ülkenin en büyük mobil telefon şirketi Advanced Info Service (AIS) işbirliğiyle üretiliyor.

Tayland’da şimdiye kadar 272 Covid-19 vakası tespit edilirken, en az bir kişi de yaşamını yitirdi.