İran, Natanz patlamasının faili için İnterpol’den yardım istedi

İran makamları, 11 Nisan’da Natanz uranyum üretim tesisinde meydana gelen patlamanın temel şüphelisi için İnterpol’den yardım istedi. İranlı yetkililer, saldırıdan İsrail’i sorumlu tutuyor.

Cumartesi günü İran devlet televizyonu 43 yaşında olduğu belirtilen Reza Kerimi isimli bir kişinin fotoğrafını, sabotaj eyleminin sorumlusu olarak yayınladı.

Habere göre şüpheli şahıs patlamadan önce kaçtı ve İstihbarat Bakanlığı’nın çabaları sonucu kimliği tespit edildi. Aynı kaynak, sözkonusu kişinin yakalanması için “yasal yollarla” gerekli tedbirlerin alınmakta olduğuna dikkat çekti.

Pazar günü aşırı muhafazakar Kahyan gazetesi, şüphelinin yakalanması için Interpol nezdinde girişimlerde bulunulduğunu duyurdu ancak başka detay vermedi.

Üye bir devletin uluslararası polis teşkilatı Interpol’e başvurması halinde, bu organizasyon başta “Kırmızı bülten” olmak üzere farklı türde girişimlerde bulunabiliyor.

Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde olan Interpol’ün internet sayfasında pazar günü itibariyle Natanz dosyasına ilişkin kamuoyuna açık kırmızı bültenli arama kaydının olmadığı belirtiliyor. İran İstihbarat Bakanlığı da konu hakkında resmi bir açıklamada bulunmadı.

11 Nisan günü Natanz uranyum üretim fabrikasında bir patlama yaşanmış ve birçok santrifüj zarar görmüştü. İranlı yetkililer sabotajdan İsrail’i sorumlu tutmuştu. Bu saldırı, İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmak ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünü sağlamak amacıyla Viyana’da yürütülen müzakereler sırasına denk geldi. Tahran, bu saldırının Viyana görüşmelerini sabote etmeye yönelik olduğunu belirterek, “uygun zaman ve yerde intikam” tehdidinde bulundu. Patlama ardından İran misilleme olarak ayrıca yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretme kararı aldı.  Buna rağmen Viyana müzakerelerinin katılımcıları, cumartesi günü yaptıkları açıklamalarda ilerleme kaydettiklerini belirtti.