İspanya’da hükümet kurulamadı: Erken seçim ihtimali

İspanya’da sol partilerin programını yetersiz bulduğu Başbakan Pedro Sanchez’in hükümetine destek vermezken, Sanchez’in erken seçime gitmeden solu ikna etmesi için 2 aydan az bir süresi var.

İspanya’da Nisan ayında yapılan seçimlerde parlamentodaki 350 sandalyeden 123’ünü kazanan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE)’nin lideri Başbakan Pedro Sanchez, hükümet kurma çabalarında dün de başarısız oldu. Sanchez, dün yapılan güvenoyu oylamasında sadece 124 oy alabilirken, soldaki Podemos ile birlikte toplam 67 parlamenter çekimser kaldı. Sanchez hükümetine ‘hayır’ diyen sağcı Halk Partisi (PP), liberal Ciudadanos ile aşırı sağcı Vox’tan ise toplamda 155 karşı oy çıktı.

Sanchez’in duyurduğu hükümet programıyla Podemos’u koalisyona dahil etmek istediği bilinirken, Pablo Iglesias liderliğindeki partinin hükümet programını yetersiz bulduğu daha önce ilan edilmişti.

EYLÜL’E KADAR SÜRESİ VAR

Hükümetin kurulamaması nedeniyle Pedro Sanchez’in İspanya Kralı’ndan yeniden hükümeti kurma görevi alması gerekiyor. Sanchez’in Eylül ayında hükümeti yeniden kuramaması halinde ise yeniden erken seçimlere gidilmesi gerekecek. İspanya, 2015 ve 2016 yılları ile son olarak mayıs ayında sandık başına gitmişti.

Güvenoyu alınamaması üzerine Sanchez Podemos’u eleştirirken, ‘bir hükümette iki iktidar olamayacağını’ söyledi. Sanchez, bu sözleriyle Podemos’un istekleri dahilinde hükümet programının çok fazla değiştirilemeyeceğini savundu. PSOE’nin parlamento grubu başkanı Adriana Lastra ise, Podemos’un 2016 yılında destek vermemesini hatırlattı. Lastra, Podemos’u ‘ikinci kez sol hükümeti engellemekle’ suçladı.

Podemos lideri Pablo Iglesias ise, Sanchez’in başta dar gelirlilerin hakları olmak üzere birçok konudaki taleplerinin dikkate alınmamasını eleştirdi.

VAATLER YETERLİ BULUNMADI

Sanchez’in 42 sandalyeye sahip Podemos’un yanı sıra Katalonya’da 15 sandalye kazanan bağımsızlık yanlısı sol partiler ittifakı ERC ile Bask ülkesindeki EH Bildu gibi partilerin desteğini alması gerekiyor. Sanchez’in son olarak duyurduğu hükümet programında en son ocak ayında brüt bin 50 Euro’ya yükseltilen asgari ücretin yeniden arttırılması, emekli maaşlarının enflasyon oranlarına göre belirlenmesi ile araştırma ve geliştirme harcamalarına ayrılan bütçenin milli gelirin yüzde 1,2’sinden yüzde 2’sine çıkarılması hedefleniyor.

Ancak solun kabul ettiği bu hedeflere rağmen Sanchez’in bütçe açığının milli gelirin yüzde 2’sine düşürülmesi ve borçların ise milli gelirin yüzde 95,8’ine düşürülmesi hedefleri de bulunuyor. Ancak bunun için geçmişteki kemer sıkma politikalarının devam ettirilmesi gerekecek.

İspanya’da en son koalisyon hükümeti 1930 yılında kurulmuştu. Geçtiğimiz yıl PP lideri Mariano Rajoy’un istifası ardından Pedro Sanchez azınlık hükümeti kurmuştu.