Üç Avrupa ülkesinden Kuzey Kore’ye müzakere çağrısı

Almanya, Fransa ve Büyük Britanya Kuzey Kore’nin ABD ile müzakereleri ciddiye alması çağrısı yaparken, uluslararası yaptırımların kesin sonuç alınana kadar sürdürülmesini istedi.

Üç ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısından sonra yaptıkları ortak açıklamada, Pyongyang yönetiminin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gerçek manada müzakerelere geçmesi istendi.

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı son füze denemesi sonrası yapılan toplantıdan sonraki açıklama esnasında konuşan Britanya temsilcisi Karen Pierce, BMGK’nin de bu ülkeye yönelik yaptırımlara karşı kesin kararlılık içinde olması çağrısı yaptı. Pierce, Kuzey Kore’nin geçtiğimiz yıl ABD ile başlattığı müzakerelerde verilen taahhütlere uymasını da istedi. Pierce, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 30 Haziran’da yapılan son görüşmede uzlaşıldığı gibi nükleerden arınmanın kesin, kontrol edilebilir ve geri dönüşsüz olması gerektiğine dikkat çekti.

BMGK 2006 yılından bu yana Kuzey Kore’ye yönelik çok sayıda tasarıyı kabul etmiş ve bu ülkeye yönelik yaptırımları aşamalı olarak sertleştirmişti. Bu kapsamda Kuzey Kore’ye yapılan kömür, demir cevheri, bakır, tekstil ile bazı deniz ürünleri ihracatı yasaklanırken, brüt petrol ile rafine petrol ürünlerinin ihracatı da sınırlandırılmıştı.