AB’den Maduro’ya ‘çözüm’ için yaptırım tehdidi

Avrupa Birliği, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile sağcı muhalefet arasında görüşmelerden bir sonuç çıkmaması halinde, kara listeye yeni isimler ekleyecekleri tehdidinde bulundu.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Eğer mevcut görüşmeler somut hiçbir sonuca ulaşmazsa, AB hedefli tedbirlerini genişletecek” diye uyardı.

AB’nin Barbados’taki müzakerelerin yeniden başlamasından memnuniyet duyduğu ve kutladığını belirten Mogherini, “Şeffaf ve uluslararası düzeyde gözetilen seçimlerle hizmet eden bir sonuca acilen varılması” çağrısında bulundu.

Nicolas Maduro ve sağcı Juan Guaido, Venezuela başkanlığı için çatışıyor. Her ikisi de meşru başkan olduğunu iddia ediyor. Her ikisi de dünyada diplomatik desteğe sahip. Guaido kendisini geçici başkan ilan ederken, başta ABD olmak üzere 50 dolayında ülke tarafından tanınıyor.

Mogherini, Venezuela’da demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının tesisi yolunda maddi ilerlemeler gerçekleşmesi halinde yaptırımların iptal edilebileceğini kaydetti. Nicolas Maduro rejimine bağlı bir çok kişinin AB’ye girişi yasaklanırken, mal varlıkları da donduruldu. Yeni tedbirler alınması için AB üyesi devletlerin oy birliğine ihtiyaç var.

Venezuela’da hükümet ve muhalefet arasındaki diyalog 8 ve 10 Temmuz tarihlerinde Norveç çatısı altında Barbados’ta yeniden başlamıştı. Taraflar, devamlı ve hızlı çalışmak için bir grubun hayata geçirilmesi konusunda anlaştıklarını bildirmişti. Yeni bir müzakere toplantısı programlandı. Bu amaçla her iki tarafın temsilcileri 15 Temmuz’da Barbados’a ulaştı.