ABD'den S-400’e ilişkin çelişkili açıklamalar

ABD Başkan Donald Trump, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasına ilişkin şimdilik yaptırım uygulamayı düşünmediklerini söyledi.

Trump, yaptığı açıklamada Türkiye’ye şu anda yaptırım düşünmediğini belirtti. 

Oysa bir gün önce Pentagon Türkiye’nin F-35 programından resmen çıkarıldığını ilan etmişti.

Pentagon yetkililerinin basın brifinginden duyurduğu karar ardından Beyaz Saray da kısa bir açıklama yapmıştı. Beyaz Saray, "Ne yazık ki Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" demişti.

17 Temmuz günü Dışişleri Bakanlığı’nda basın brifingi veren sözcü Morgan Ortagus, "Bakan (Mike Pompeo) ve Başkan (Donald Trump), Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması (CAATSA) kapsamındaki bütün seçenekleri inceliyor” demişti.

S-400 anlaşmasının, ABD Kongresi'nin Ağustos 2017'de çıkardığı ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına girdiği belirtiliyor.

ABD Kongresi de bir çok kez, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri teslim alması halinde yaptırım uygulanması yönünde kararlar almıştı.

Türkiye, ABD Başkanı Donald Trump ve NATO yetkililerinin uyarılarına rağmen Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini almıştı. Bu ise, rakip güç olarak görülen Rusya’nın NATO ülkesi ABD’ye ait F-35’lere ait temel bilgileri ele geçirmesine olanak tanıyor ve Türkiye bu konuda birçok kez uyarılmıştı.