ABD’den Zarif’e yaptırım

ABD, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e yaptırım uygulama kararı aldı.

Hazine Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e karşı yaptırım kararı aldıklarını bildirdi.

Bakanlık, Zarif’i “propaganda ve dezenformasyon kampanyalarını yurtdışına yayan rejimin yüzü” olarak tanımladı.

Yaptırım kararı, Zarif’in ABD’deki olası mal varlıklarını dondurmayı ve onunla yapılacak tüm ticari işleri yasaklamayı öngörüyor. Washington’un ayrıca Zarif’in yurtdışına çıkışını engelleme arayışında olduğu belirtiliyor.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “Cevad Zarif, İran dini liderinin dikkatsiz politikaların hayata geçirdi ve rejimin dünyadaki birinci sözcüsüdür” dedi.

Amerikalı yetkililere göre Beyaz Saray Zarif’i İran nükleer programına ilişkin sorunu görüşecek birinci muhatap olmadığını düşünüyor.

Amerikan yönetiminin bu şekilde konuya ilişkin başka muhataplar bulmak istediği belirtiliyor.

Zarif, Twitter üzerinden yaptırımlara yanıt verdi. Zarif, yaptırımların kendisi ve aile bireyleri üzerinde hiçbir etkisinin olmayacağını zira İran dışında hiçbir varlığının olmadığını savundu.

Zarif, ayrıca mizahi bir dil kullanarak, ABD’nin kendisini “siyasetleri için bir tehdit olarak değerlendirmesinden dolayı” teşekkür etti.

Zarif, “ABD’nin bana yönelmesinin nedeni, İran’ın dünyadaki birinci sözcüsü olmamdandır” diye ekledi.

ABD ile İran arasındaki gerilim son aylarda geni gelişmelerle daha da tırmandı. ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, yaptırımlara geri dönmüştü. Trump yaptırımlarla İran üzerine maksimum baskı oluşturmaya çalışıyor.