ABD Türkiye’ye yaptırım uygulayacak mı?

Türk devletinin Rusya ile S-400 anlaşması, ABD’de tartışılmaya devam ediyor. Kongre üyeleri sert uyarılarda bulunurken, Trump yönetimi temkinli adımlar atıyor.

Amerika’nın Sesi radyosunun internet sitesine göre geçen Salı günü Beyaz Saray’daki “Türkiye Yaptırımları” toplantısına katılan 45 Cumhuriyetçi senatörden biri olan Lindsey Graham, ABD Başkanı Trump’a bu konuda çağrıda bulundu.

Habere göre Graham Trump’ın kendisinden Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aramasını ve ABD yaptırımlarına hedef olmamak için S-400’leri aktifleştirmemesi çağrısında bulunmasını istedi.

Aynı kaynağa göre Defense One adlı internet sitesi Senatör Lindsay Graham’ın Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradığını yazdı.

Graham’ın, “Ben, ‘S-400’leri aktive etmezseniz yaptırımlar uygulanmak zorunda değil’ diyenler grubundayım. Türkiye’yi sistemi aktive etmemesi konusunda ikna etmeyi umuyorum” dediği belirtildi. Graham, “Sistem aktive edilirse o zaman başka seçenek kalmıyor. Yaptırım yasası net” diye uyardı.

Bununla birlikte Graham S-400 sisteminin aktive edilmesi halinde "ABD'nin NATO müttefiki Türkiye ile ilişkilerinin çok karanlık bir yola gireceğini” sözlerine ekledi.

Reuters, Kongre'de Türkiye’ye yaptırım konusunda temkinli bir hava var. Bu konunun şimdilik ikinci plana atıldığı iddia ediliyor. Batılı ajanslara göre Kongre üyelerinin tatilden döneceği 9 Eylül'e kadar Türkiye'ye olası yaptırımlar konusunda Kongre'den bir adım beklenmiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus da bakanlıkta bir basın toplantısı düzenledi. Ortagus, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programında çıkarma sürecini başlattığını hatırlatarak, “Şimdiye kadar atılan adımlar önemli. NATO müttefikine yaptırım uygulamak ciddi bir adım” dedi.

Sözcü, CAATSA olarak bilinen Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası kapsamında yaptırımların uygulanması için belirli bir takvim öngörülmediğini dile getirdi. Sözcü, “Türklerle bu konuyu görüşmeye ve endişemizi dile getirmeye devam ediyoruz. Bugün yaptırım konusunda açıklayacağız yeni bir şey yok” dedi.