Afgan hükümeti ile Taliban arasında doğrudan müzakere sinyali

Afgan hükümeti ile Taliban hareketi arasında önümüzdeki iki hafta içerisinde doğrudan görüşmelerin başlayabileceği bildirildi.

ABD ile aylardır müzakere halinde olan Taliban hareketi şimdiye kadar Afgan hükümeti ile görüşmeleri reddediyordu. Talibanlar, Afgan hükümetini ABD’nin “kuklası” olarak değerlendiriyordu.

Bir Afgan Bakan’a göre, gelecek 15 gün içerisinde iki taraf arasında doğrudan görüşmeler başlayabilir.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani’ye yakın bir isim olan Barış İşleri Bakanı Abdul Selam Rahimi, “Doğrudan müzakerelere hazırlanıyoruz. Hükümet, 15 kişilik bir heyetle temsil edilecek” dedi.

Rahimi, “Tüm taraflarla çalışıyoruz ve gelecek iki hafta içerisinde bir Avrupa ülkesinde ilk görüşmenin gerçekleşmesini umut ediyoruz” diye ekledi.

Bakan Rahimi, hangi ülkenin görüşmeye ev sahipliği yapacağını açıklamadı. Temmuz ayında Doha’da Afgan temsilciler ile Talibanlar arasındaki tartışmalarda Almanya hayati rol oynamıştı. Norveç de barış çabalarına dahil olan ülkeler arasında yer alıyor. Talibanlar henüz konuya ilişkin bir yorumda bulunmadı.

Afgan Bakan’ın açıklaması ABD’nin Afganistan’da barış elçisi Zalmah Halilzad’ın Kabil ziyaretine denk geldi. Halilzad, Eşref Gani ve Amerikalı başka temsilcilerle görüşmeler gerçekleştirdi. Halilzad’ın gelecek hafta Talibanlar ile Amerikalılar arasındaki sekizinci doğrudan müzakere tutu için Doha’ya gitmesi bekleniyor.

Hem Talibanlar hem de Amerikalılar, ABD’nin 18 yıllık askeri müdahalesine son verecek bir anlaşmaya doğru ilerleme kaydettiklerini belirtiyorlar. Ancak nihai bir anlaşma, Talibanlar ile Kabil hükümeti arasında da müzakerelere bağlanıyor.