Afganistan’da otobüs mayına çarptı: Ölü sayısı 35'e çıktı

Afganistan’ın batısında bir otobüsün mayına çarpması sonucu yaşanan patlamada çoğu kadın ve çocuklardan oluşan en az 35 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer mayının Talibanlara ait olduğunu savundu.

Patlamanın güneydeki Kandahar’ı batıdaki Herat’a bağlayan yol üzerinde meydana geldiği bildirildi.

Çarşamba sabahı saat 06.00’ya doğru gerçekleşen ayın patlamasında otobüste bulunan en az 35 kişi hayatını kaybetti, 27’si yaralandı. Bilançonun ağırlaşmasından endişe ediliyor. Bir önceki bilançoda 28 kişinin öldüğü belirtilmişti. 

Ferah eyaleti polisi, bombanın Talibanlar tarafından yol kenarına yerleştirildiğini belirtti. Polise göre, bomba güvenlik güçlerine yönelik olarak yerleştirilmişti.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Nasrat Rahimi, patlama için “teröristlerin barbar eylemi” dedi ancak herhangi bir grubun adını vermedi.

TALİBANLAR HEYET GÖNDERDİ

Talibanlar da bu üzücü olayın sorumlusunun kim olduğunu belirlemek ve anlayabilmek için bir heyet gönderdiklerini açıkladı.

Benzer el yapımı mayınlar daha önce bir çok kez askeri konvoyları hedef almıştı. Ancak bu mayınlar masum sivilleri de sık sık vuruyor.

Geçen hafta düğün törenine gitmekte olan bir aileyi taşıyan otomobil Nangarhar’da bu mayınlardan birine çarpmış ve 9 kişi ölmüştü. Bunların 6’sı kadın, 3’ü çocuklardan oluşuyordu.

ALTI AYDA 1 366 SİVİL ÖLDÜ

Son patlama, Birleşmiş Milletler’in sivil ölümlere ilişkin raporunu açıklamasından sonrasına denk geldi. BM’nin Afganistan’daki misyonu MANUA, devam eden sivil ölümler ve yaralanmalara dikkat çekerek, “kabul edilemez” bir ritimde devam ettiğini belirtti. Raporda 2019 yılının ilk yarısında 1 366 sivilin öldüğü, 2 446 sivilin yaralandığı belirtildi. 2018 yılının ilk yarısı ile kıyaslandığında yüzde 27’lik bir düşüş var ancak BM halen “şok edici” ve “kabul edilemez” bir düzeyde olduğunu ifade etti. BM, tarafların sivil ölümleri sınırlandırmak için açıkladığı çabaların “yetersiz” olduğunu belirtti. Ölen ve yaralanan sivillerin üçte birini çocuklar oluşturuyor. Diğer bir ifadeyle 327 çocuk öldü, 880’i yaralandı. Bunların çoğunlukla patlamamış cephanelerden dolayı hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Bununla birlikte sivillerin çoğunun hükümeti güçleri tarafından öldürüldüğü kaydedildi. 2019 yılının ilk yarısında çoğu Afgan ve Amerikan hava saldırılarında olmak üzere 717 sivilin ölümünden hükümet güçleri sorumlu tutulurken, isyancılar 531 ölümün sorumlusu olarak gösterildi.

2018 yılı Afgan siviller açısından en ölümcül yıl olmuştu. Bir yıl içinde 900’ü çocuk olmak üzere 3 804 sivil ölmüş, 7 189’u yaralanmıştı.