Almanlar yeni savunma bakanından memnun değiller

Almanya’da yapılan son bir ankete katılanların çoğuna göre başbakan Merkel’in partisi CDU’nun Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Savunma Bakanlığı koltuğuna oturması “yanlış tercih”.

Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD “DeutschlandTrend” düzenli olarak halkın siyasi eğilim ve düşüncelerini mercek altına alan bir anket yaptırıyor. ARD’de Perşembe akşamı yayınlanan ankete katılanların çoğunun iktidar partisi CDU’nun lideri Annegret Kramp-Karrenbauer’e kötü not verdikleri ortaya çıktı.

Başbakan Angela Merkel’in halefi olarak görülen Kramp-Karrenbauer, Ursala von der Leyen’in Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na seçilmesinin ardından boşalan Savunma Bakanlığı’na getirilmişti. Ancak öyle görünüyor ki bu değişiklik pek de Almanların hoşuna gitmedi. ARD’nin anketine katılanların yüzde 65’i CDU liderinin Savunma Bakanı olması için “yanlış tercih” görüşünü dile getirdiler.

Sadece yüzde 16’lık bir kesim Kramp-Karrenbauer’in yeni görevinden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. CDU’lu seçmenler içindeyse Kramp-Karrenbauer’in bakan olmasına yüzde 49’luk bir kesim sıcak bakarken, yüzde 38’lik bir kesim de bu görev değişikliğinden memnun olmadığını söyledi.

ALMANLARIN YARISI SAVUNMAYA YATIRIMDAN YANA

Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleştirdiği olağan kongresinde Annegret Kramp-Karrenbauer’i genel başkan olarak seçmişti. Angela Merkel ise 18 yıldır partisinin lider koltuğunu terk etmesine rağmen başbakan olarak kalmaya devam edeceğini, yeni genel seçimlerde artık başbakan adayı olmayacağını söylemişti.

Kramp-Karrenbauer ise Savunma Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz NATO üyeliğinin bir hedefi olarak savunma harcamalarının 2024’e kadar yüzde 2’lere doğru çıkartacaklarını söylemesiyle dikkatleri çekmişti. Aynı ankette askeri harcamaların bu kadar yükseltilme kararı da soruldu ve Almanların yüzde 50’si Kramp-Karrenbauer’in kararını olumlu buldu. Bir önceki bakan Ursula von der Leyen ise daha önce hedeflerini yüzde 1, olarak açıklamışlardı.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, NATO ülkelerinin ABD'den faydalandığını, askeri harcamalarını yüzde 2'ye çıkarma sözünü yerine getirmediğini belirterek Almanya’yı hedef alan sözler sarf etmişti. NATO üyeleri arasında yüzde 2 hedefini ABD’nin dışında şimdiye kadar Yunanistan, Estonya, İngiltere ve Letonya yerine getirdi.

CDU VE YEŞİLLER’İN OY ORANLARI AYNI

Bu arada aynı ankette CDU ve muhalefet partisi Yeşiller’in yüzde 26’lık oy oranına sahip oldukları ortaya çıktı. Aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) yüde 14’lük bir oranla her iki partinin arkasından gelirken, SPD’nin yüzde 12, FDP’nin yüzde 8 ve Sol Parti’nin ise yüzde 7’lik bir orana sahip olduğu belirtildi.