Almanya: ABD’nin planında yokuz

ABD’nin Hürmüz Boğazı’nda ticaret yolunu İran’a karşı korumak için Almanya’dan istediği askeri katkı Berlin yönetimi tarafından resmen ret edildi. Almanya Dışişleri Bakanı Maas, “Washington ile farklı görüşe sahibiz” dedi.

İran güvenlik güçlerinin Hürmüz Boğazı’nda İngiltere bandıralı bir petrol tankerini alıkoymasının ardından patlak veren krize batılı ülkeler çözüm arıyor. Özellikle Hürmüz Boğazı’ndaki ticaret yolunun güvenliğinin sağlanması için bölgeye askeri güçlerin kaydırılmasını istiyor. Bunun içinde Washington yönetimi bir süredir Berlin’den askeri destek koparmak için baskı yapıyordu.

Almanya’da birkaç gündür üzerinde tartışılan ABD’nin talebine Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet olumsuz yanıt verdi. Açıklama Nazi rejimine karşı Varşova’da verilen direnişin 75. yıldönümü nedeniyle Polonya’nın başkenti Varşova’da konuşan Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan geldi.

ABD’nin önerdiği ve öncülük ettiği Körfez’e yönelik misyonda Almanya’nın olmayacağını bildiren Maas, bu konuda Fransız ortaklarıyla sıkı temaslar içinde olduklarını bildirdi. ABD’nin baskıyı artırmaya yönelik yöntemleri yanlış bulduklarını söyleyen sosyal demokrat Alman Dışişleri Bakanı “Çözüm için askeri gerginlik yerine diplomasi devreye girmeli” diye konuştu.

B PLANI: AVRUPA MİSYONU

Savunma Bakanı ve aynı zamanda başbakan Merkel’in partisi CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer ise dün yaptığı açıklamada ABD’nin talebini incelediklerini ve henüz nihai kararı vermediklerini belirtmişti. Kramp-Karrenbauer, söz konusu misyon İngiltere ve Fransa ile temas içinde bulunduklarını aktarmıştı.

ABD, öncülük etmeyi düşündüğü bu plana Almanya’nın yanı sıra Japonya, Fransa, Güney Kore ve Avustralya’yı katmak istiyordu. Diğer ülkelerden henüz resmi bir açıklama yapılmazken gemisine el konulan İngiltere’nin “Avrupa misyonu” planını devreye sokacağı tahmin ediliyor.

Hali hazırda Fransa, İtalya, İspanya ve Danimarka gibi ülkeler İngiltere’nin önerdiği “Avrupa misyonuna” sıcak bakıyorlar. Almanya’da ise konu bir süredir hükümet ortakları Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Sosyal Demokratlar Partisi’ni (SPD) bölmüş durumda. SPD cephesi plana askeri katkı verilmesine karşı çıkarken, CDU’lu yöneticiler açıkça Almanya’nın bölgeye askeri güç gönderilmesini istiyorlar.

ALMANLARIN ÇOĞU ASKERİ DESTEĞE KARŞI

Bu arada Almanların çoğunluğunun da askeri birliklerin bölgede görevlendirmesine karşı çıkıyor. Kamuoyu araştırma enstitüsü Civey’nin yaptığı ankete katılanların yüzde 56’sı “Almanya kesinlikle askeri planının içinde yer almasın” dedi. Ancak yüzde 33’lük bir kesim plana destek verdi, ankete katılanların yüzde 11’i ise “kararsız” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin askeri birliklerinin içinde yer aldığı “Avrupa misyonu” son olarak Akdeniz’de iş başındaydı. 2015 yılından geçtiğimiz Mart ayına kadar AB üyesi ülkelere ait gemileri Akdeniz’de devreye gezerek Libya kıyılarında sığınmacıları tehlikeli deniz yolculuğuna çıkaran insan kaçakçılarla mücadele ediyordu.

Batı ve İran arasında gerginliğin artması üzerine ABD bölgeye hemen savaş gemilerini göndermişti. Fransa’nın zaten uzun bir süredir Birleşik Arap Emirlikleri’nde askeri bir üssü var. İngiltere ise 50 yıldan sonra Bahreyn’deki askeri üssünü aktif hale getirdi. Alman yasaları sadece insani felaketlerde savaş gemilerinin kullanılmasını ön görüyor.