Almanya’da TKP/ML davasında 3 tahliye

Almanya’nın Münih kentinde 5 yıldır devam TKP/ML davasında tutuklu yargılanan aktivistler Dr. Banu Büyükavcı, Dr.Sinan Aydın ve Sami Solmaz için mahkeme heyeti tahliye kararı verdi.

"TKP/ML örgütünün üye ve yöneticileri olmak"la suçlanan 10 Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) üye ve yöneticisi 2016 yılının Haziran ayından bu yana Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde yargılanıyor.

Son yıllarda Almanya'da toplu şekilde görülen en kalabalık siyasi davası niteliğini taşıyan yargılamanın geçtiğimiz Haziran ayında görülen duruşmasında Dr. Banu Büyükavcı, Dr. Sinan Aydın ve Sami Solmaz tutuklanmışlardı.

“İzinsiz Almanya dışına tatil amaçlı çıkmakla” suçlanan aktivistler için mahkeme heyeti savcılığın iddialarını haksız bularak serbest bırakma kararı verdi.

Her üç aktivist bundan sonra tutuksuz yargılanacak. Ayrıca Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi sözcülüğü ise Alman basınının “Münih Komünistler Davası” olarak adlandırdığı yargılanmanın Nisan 2020’ye kadar uzatıldığını açıkladı.

Almanya, Fransa, İsviçre ve Yunanistan polisinin 15 Nisan 2015 günü ortak operasyonlarıyla tutuklanan Türkiyeli aktivist ve siyasetçiler "terörist" bir örgüte üye olmakla suçlanıyor. Alman yargı birimleri söz konusu aktivistlerin “yabancı terör örgütü” maddesi olarak bilinen 129b uyarınca yurtdışında “terör” örgütüne destek, örgüte üyelik ve yöneticilik yaptığını iddia ediyorlar.

DAVA VE SORUŞTURMA BİLGİLERİ TÜRKİYE’DEN

Sanıklardan bazıları Türkiye’de ağır işkencelerden geçirilmiş ve baskılardan dolayı Almanya'ya gelip sığınma talebi kabul edilen siyasi mülteciler olarak dikkat çekiyor. Yargılamalarda Alman federal savcılığın topladığı bilgilerin önemli bir bölümünün Türkiye'den gönderildiği ortaya çıkmıştı. 2006'da federal savcılık, Almanya ve Avrupa çapında "TKP/ML'nin faaliyetleri" başlığı altında bir soruşturma açmış, bu amaçla da 2008 yılında Türkiye'den destek istemişti.

2016 yılının Haziran ayından bu yana sürmekte olan davada şimdiye kadar 200’ün üzerinde duruşma gerçekleşti. Ancak aktivistler savcılığın haklarında istediği 3 yıl hapis cezasından daha fazla cezaevlerinde tutulmuşlardı. 10 aktivisten 8’i belirli aralıklarla duruşmalara katılma koşuluyla şartlı tahliye edilirken, Deniz Pektaş ve Müslüm Elma ise hala tutuklu olarak yargılanıyor.