Amazonlar’da yerliler ayrımcılığa karşı eylemde

Brezilya’da salgın kriziyle birlikte tümüyle kaderlerine terk edilen yerliler, eylemlerine devam ediyor.

Ülkenin kuzeyindeki Para eyaletinde yaşayan Kayapo Mekragnoti halkına mensup onlarca kişi, yetkililerin ayrımcı politikalarına karşı günlerdir eylemde. Para’daki önemli bir otoyolu Pazartesi gününden bu yana işgal eden yerliler, yargının aldığı karara rağmen eylemlerini dün de sürdürdü.

BR-163 adlı anayolda eylemlerini sürdüren onlarca yerli, yetkililerin acilen Covid-19 salgınına karşı önlem almalarını istiyor.

DÖRTTE BİRİ COVİD-19 SALGININA YAKALANDI

Nüfusları sadece bin 600 kadar olan Kayapo Mekragnoti halkı arasında Covid-19 salgını yayılırken, yetkililerin yerli halkı kendi kaderleriyle baş başa bıraktığı bildiriliyor. Yerli halkın dörtte birinin yani yaklaşık 400 kadarının Covid-19 testlerinin pozitif çıktığı duyurulmuştu. Bu kişilerden en az 4 kişi de hayatını kaybetmişti.

Yerli halk arasında salgının kentlerde yaşayan bireylerin yanı sıra bölgede altın arayan kişilerle temasları sonucu yayıldığı tahmin ediliyor.

Yerlilere yönelik ayrımcılıkların ırkçı Jair Bolsonaro’nun göreve geldiği geçtiğimiz yılın başından bu yana arttığı da bilinen bir diğer gerçek.