Analistler: Erdoğan’ı faizleri düşürmesi bumerang etkisi yapabilir

Erdoğan’ın talimatıyla faizlerin düşürülmesi ardından uluslararası finans kuruluşları için çalışan analistler Türkiye’de ekonomik krizin derinleşeceğini uyardılar. Faizlerin düşürülmesi bumerang etkisi yapabileceği belirtiliyor.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirmişti.

Erdoğan uzun bir süredir faizlerin indirilmesinde ısrar ediyordu. Hatta faizleri düşürmediği gerekçesiyle Erdoğan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya’yı Temmuz ayının başında görevden almış, vitrinde kalan bağımsızlığa da son vermişti.

Ancak Erdoğan’ın bu girişimi uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’deki ekonomik krize dair endişelerini arttırdı.

Erdoğan rejimine kredi veren batılı finans kuruluşlarının başında gelen Alman Commerzbank’ın analisti Antje Praefcke, piyasaların durumuna ilişkin kaleme aldığı bir yorumda Türkiye’de faizlerin düşürülmesinin bumerang etkisi yapacağını savundu.

‘ORTA VADEDE KÖTÜ SONUÇLARI OLACAK’

“Risk oldukça büyük, faizlerin düşürülmesi orta vadede kötü bir bumerang etkisi yaratabilir” ifadesini kullanan Praefcke, enflasyonun yıl boyunca yükselmesinin Türk Lirası’nın döviz karşısında erimesine yol açacağına dikkat çekti. Bumerang etkisi, belli bir etkinin sonucunda ortaya çıkan tepkinin olumsuz olarak geri dönmesini ifade diyor.

Benzer bir görüş Kuzey Avrupa'da faaliyet gösteren İskandinav finansal hizmetler grubu Nordea’nın analisti Sebastien Galy’den de geldi. Faizlerin birden bire düşürülmesinin Türk Lirası’nı zayıflatacağını belirten Galy’ye göre bu durum, bunun enflasyonun yükselmesine ve Türkiye’nin ithalatını pahalılaşmasına yol açacak.