BM: İnsani yardım gemilerinin cezalandırılmasına son verilsin

Birleşmiş Milletler (BM) her yıl binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Akdeniz’de göçmenleri kurtarmak amacıyla gönderilen kurtarma gemilerine yönelik cezalandırmalara son verilmesi çağrısı yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Antonio Grandi ile BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Antonio Vitorino, ortak açıklamayla İtalya ve kimi Avrupa ülkelerinin insani yardım gemilerine yönelik tavrını eleştirdi.

Ortak açıklamada, Libya’dan İtalya’ya ulaşmak üzere botlarla yola çıkarılan göçmenleri kurtarmak için kullanılan insani yardım gemilerinin engellenmesi veya cezalandırılmasına karşı çıkıldı.

Bu gemilerin göçmenlerin yaşamlarının kurtarılmasında ‘büyük bir rol oynadığına’ vurgu yapılan açıklamada, “Kurtarma gemileri, denizde insanların yaşamlarını kurtardıkları için cezalandırılmamalı” denildi.

Açıklamada, aşırı sağcı İtalyan İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin ülkenin limanlarını insani yardım gemilerine kapatmasına tepki gösterildi.

Açıklamada, Akdeniz’de tehlike altındaki göçmenleri kurtaran ticari gemilerin Libya’ya gönderilmemesi de istendi. Salvini son olarak göçmenleri kurtardığı için yargılanan Alman kaptan Carola Rackete’ye yönelik yalan ifadeleriyle tepki toplamıştı.

Grandi ve Vitorino’nun açıklamasında, Libya’ya yönelik yardımların da göçmenlere yönelik kötü muamele yapılmaması ve insan hakları normlarının korunması şartına bağlanması çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca Libya’nın farklı şehirlerinde gözetim altında tutulan 5 bin 600 mültecinin serbest bırakılması istendi.

BM verilerine göre halen Libya’da iltica başvurusu yapmış veya başvuruşu kabul edilmiş 50 bin kadar mülteci bulunuyor. Ülkede büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine geçme amacındaki göçmenlerin sayısı ise 800 bin olarak tahmin ediliyor.