BM’nin çocuklar için kara listesinde Suudiler yine var

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çocuk haklarını ihlal devletler ve organizasyonların dahil edildiği listeye bu yıl Suudi Arabistan, Suriye, Güney Sudan ve Birmanya gibi ülkelerin alınacağı öğrenildi.

BM tarafından hazırlanan ve henüz yayınlanmayan raporda, Suudi Arabistan ve diğer koalisyon ülkelerine yönelik ‘sert eleştirilerin’ yer aldığı bildiriliyor. Raporda, Suudi Arabistan’ın çocuk haklarını ihlal eden devlet ve organizasyonlar listesinde yer alması öneriliyor.

Suudilerin 2018 yılında da alındığı listeye yeniden alınmasının nedenleri arasında geçtiğimiz yılın Ağustos ayında bir otobüse yapılan ve 40 kadar çocuğun yaşamını yitirmesine yol açan saldırı da gösteriliyor. Suudilerin listeye alınmasını BM’nin çatışma alanlarındaki çocuk haklarından sorumlu temsilcisi Virginia Gamba’nın önerdiği de verilen bilgiler arasında.

Ancak Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ile Watchlist on Children and Armed Conflict adlı kuruluşlar, çocuk katliamlarına karşı sadece bir ‘utanç listesi’ oluşturulmasına karşı çıkıyor.

Raporda ayrıca iç savaşın devam ettiği Suriye ve Güney Sudan ile dini azınlıklardan Rohingyalara karşı katliamların yaşandığı Birmanya’nın (Myanmar) da listede yer alacakları belirtiliyor.

BM’nin hazırladığı listeye 2016 yılında da alınan Suudi Arabistan, BM’ye yaptığı maddi katkılar üzerinden listeden çıkarılmayı başarmıştı. Suudiler ile diğer Körfez ülkeleri, Yemen’in önemli bir kısmını kontrol eden Şii Husi milislerine karşı savaştaki hava bombardımanlarında sivil ve çocukların ölümüne yol açmakla suçlanıyorlar.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü.

Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun dahil olduğu çatışmaların şimdiye kadar on binlerce kişinin yaşamına mal olduğu tahmin ediliyor. Farklı kaynaklar ölü sayısının 10 bin ila 60 bin arasında değiştiğini savunuyor.

İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.