BM Yemen’deki insanlık krizine son vermeye çağırdı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Yöneticisi Achim Steiner, Yemen’de yaşanan dünyanın en ağır insanlık krizine son vermeye çağırdı.

AFP’ye konuşan BM’nin üst düzey yetkilisi Steiner, “Ne yazık ki, dünyadaki en ağır insani krizdir ve bazı yönlerden ağırlaşıyor çünkü düşmanlıklar ve çatışmalar sürüyor ve nüfusun üçte kişinden fazlasına denk gelen 20 milyon kişinin durumu insani yardım gerektiriyor” dedi.

2017’de göreve başladığından bu yana Yemen’e ilk ziyaretini gerçekleştiren ve daha sonra Ürdün’ün başkenti Amman’a geçen Steiner, BM’nin 2019’un başında Cenevre konferansında vaat edilen bağışların ancak yüzde 36’sını toplayabildiğini kaydetti.

Sözkonusu konferansta Yemen için 2,6 milyar dolara yakın bağış sözü verilmişti. BM Genel Sekreteri ise Yemenlilere yardım için 4 milyar dolardan fazla bağış talep etmişti.

Steiner, mevcut durumda yardım perspektifini düşürmekle karşı karşıya olduklarını ve bu yardım programlarının milyonlarca kişiyi etkileyeceğini ifade etti.

Steiner, “Eğer mali yardım gelecek iki veya üç ayda somutlaşmazsa, en az 21 programı azaltmak gerekecek ve bu trajiktir. Hiç bir şekilde tasarlamamalı ve kabul etmemeliyiz” dedi.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.