Danimarka’da sol koalisyon oluştu, öncelik iklim!

Danimarka’da üç hafta süren müzakerelerden sonra sosyal demokrat Mette Frederiksen, üç sol parti ile hükümet kurmak için anlaşma sağladığını açıkladı.

5 Haziran’da yılan seçimlerin ardından sosyal demokrat Mette Frederiksen, üç hafta süren müzakereler sonucunda, hükümet kurmak için üç parti ile anlaşmaya vardığını bildirdi.

Frederiksen, “Şimdi sonuca ulaştık” diyerek, şimdi Danimarkalılar, umutları eyleme dönüştürebilecek bir çoğunluk göstereceklerini belirtti.

Sosyal demokrat lider, ülkede alışıldık bir durum olan azınlık hükümeti kuracak.

Danimarka Kraliçesi tarafından hükümeti kurmak için görevlendirilen Frederiksen, bu Çarşamba Kraliçe’ye 18 sayfalık anlaşma metni sunacak. Siyasi gözlemciler, Perşembe günü yeni hükümetin açıklanacağını düşünüyor.

Dört solcu oluşum arasındaki anlaşmada birinci önceliği iklim oluşturuyor. Sosyal demokratların lideri Frederiksen, “Yeşil tutkuların gerçek anlamda belirlendiği, dünyada bir ilk olan siyasi bir belgedir. Bir iklim planı, iklime ilişkin bağlayıcı bir yasa geliştireceğiz ve sera gazı emisyonlarını yüzde 70 oranında düşüreceğiz” dedi.

Sosyal demokrat parti seçimlerde oyların yüzde 25.9’unu almıştı. Tüm sol patiler, 179 sandalyeli parlamentoda 91 sandalyeye sahip.

Gelecekteki solcu hükümet, 2001’den bu yana uygulamada olan sıkı göçmen politikalarını devam ettirecek. Ama “insani bir şekilde” diyerek, bu politikaya yeni bir imaj kazandırılmaya çalışılıyor. Hükümet, kota sistemiyle mültecileri yeniden kabul etmeye başlayacak. 2016 yılında bu sistem askıya alınmıştı.

Hükümet kurmak için yapılan anlaşma, “istenmeyen” göçmenlerin sınırdışı edilene kadar insansız bir adaya yerleştirilmesi projesinden de vazgeçmeyi öngörüyor.