El konulan İran gemisinde 2,1 milyon varil petrol var

Geçen hafta sonu Cebelitarık açıklarında İngilizler tarafından el konulan İran petrol gemisinde, 2,1 milyon brüt petrol bulunduğu doğrulandı.

Cebelitarık Hükümeti Başbakanı Fabian Picardo, parlamentoda yaptığı açıklamada, “laboratuvar testleri sonucunda”, Grace 1 isimli gemide 2,1 milyon varil brüt petrolün bulunduğunu söyledi. Bu miktar, geminin kapasitesinin en üst sınırını oluşturuyor.

3330 metre uzunluğundaki petrol tankerine, 4 Temmuz günü Cebelitarık polis ve gümrüğü tarafından el konulmuştu. Bu operasyona, İngiliz Kraliyet Donanması da katılmıştı.

Cebelitarık, geminin Avrupa yaptırımları altındaki Başar El Esad rejimine petrol götürdüğünden şüphe ediyor. İran ise bunu yalanlayarak, geminin el konulmasını “korsanlık” olarak tanımladı.

Picardo, “Cebelitarık’ın Avrupa veya uluslararası yaptırımların ihlal edilmesi için kullanılması veya suç ortağı olmasına izin vermeyeceğiz” diye belirtti.

Başbakan, gemiye ilişkin dosyanın Yüksek Mahkeme’nin elinde olduğunu sözlerine ekledi. Bu kurum, geminin 14 gün boyunca, diğer bir ifadeyle 19 Temmuz’a kadar alıkonulmasına onay verdi. Bu sürenin 90 gün uzatılabileceği de belirtiliyor.

Grace 1 isimli geminin Hindistan vatandaşı kaptanı ve yardımcısı, Perşembe günü Cebelitarık polisi tarafından gözaltına alındı.

ABD BİR KOALİSYON KURMAK İSTİYOR

Bu gözaltılar, İran ile gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. Londra, geminin alıkonulması ardından İran’ın bir İngiliz petrol gemisinin Hürmüz Boğazı’ndan geçişini engellemeye çalıştığını iddia etti. Tahran, bu bilgiyi yalanladı

ABD de Körfez’de ticari gemilere eskortluk yapmak için uluslararası bir koalisyon oluşturma niyetini açıkladı.

LONDRA İKİNCİ BİR SAVAŞ GEMİSİ GÖNDERDİ

Birleşik Krallık cephesinde gerilimi tırmandıracak bir gelişme daha yaşandı. Cuma günü bir açıklama yapan hükümet sözcüsü, İngiliz savaş gemisi HMS Duncan’ın Körfez’e gideceğini bildirdi. Bu geminin bölgedeki HMS Montrose savaş gemisi ile birlikte, ticari gemilerin serbest geçişini güvenceye almayı amaçladığı iddia edildi.