Eski Cumhurbaşkanı Compaoré, Sankara cinayetinden yargılanacak

Fildişi Sahilleri’ne kaçan Burkina Faso’nun eski cumhurbaşkanı Blaise Compaoré, emperyalizme karşıtı sosyalist devrimci Thomas Sankara’nın katledilmesine ilişkin davada yargılanacak.

1987 darbesi sırasında katledilen Devlet Başkanı Thomas Sankara’ya ilişkin dosyanın Ouagandoudou askeri mahkemesine gönderildiği bildirildi.

Devrimin babası olarak değerlendirilen Sankara’nın katledilmesinden 34 yıl sonra dosyada suçlananlar arasında eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaoré de var.

Davaya müdahil tarafın avukatı Guy Hervê Kam, AFP’ye verdiği bilgide, “Sözkonusu olan devlet güvenliğine suikast düzenlemek, cinayetlerle suç ortaklığı ve cesetlerin gizlenmesine suç ortaklığı suçlanan Blaise Compaoré ve 13 kişidir” dedi.

Kam, “Adaletin saati nihayet çaldı, bir dava açılabilir. Duruşma tarihini belirlemek askeri savcıya aittir” diye belirtti.

Sanıklar arasındaki general Gilbert Diendéré, 1987’deki darbe sırasında ordunun temel komutanlarından biriydi. Daha sonra Blaise Compaoré’in Genelkurmay Başkanı oldu.

Başlangıçta daha çok kişi dosyaya dahil edilmişti, ancak sanıklardan çoğu öldü.

General Diendéré’nin avukatı Mathieu Somé, dosyanın mahkemeye gönderildiğini ancak duruşma tarihinin henüz belirlenmediğini söylerken, henüz tutuklu olmayan müvekkilinin getirilmesi için bu sabah talimat verildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Sankara, 1983’te iktidara geldikten sonra 15 Ekim 1987 tarihinde 37 yaşındayken, Compaoré’yi iktidara taşıyan darbe sırasında komandolar tarafından katledildi.

Afrika’nın “Che”si olarak adlandırılan Sankara’nın ölümü Compaoré’nin 27 yıllık iktidarı boyunca bir tabu olarak kaldı. Compaoré de 2014’teki halk ayaklanması sonucu devrilmişti.

Compaoré rejiminin devrilmesinden sonra, demokratik geçiş sistemi ile birlikte Sankara suikasti yeniden gündeme geldi. Mart 2016’da Compaoré’ye karşı Burkina Faso adaleti tarafından yakalamak emri çıkarıldı. Ancak Compaoré, devrildikten sonra Fildişi Sahilleri’ne kaçmış ve orada vatandaşlık elde etmişti.  Sınırdışı edilmesi mümkün olmayan Compaoré, gıyabında yargılanabilecek.