Groenland’da maden projesine karşı çıkan yeşil sol seçimleri kazandı

Kuzey kutbunda Danimarka’ya bağlı özerk bölge Groenland’da maden projesine karşı çıkan ekolojist genel seçimleri net bir farkla kazandı.

Bugüne kadar muhalefette olan Inuit Ataqatigiit (IA) isimli yeşil sol, oyların yüzde 36,6’sını aldı. Çevreciler 2018’deki seçimlere kıyasla oy oranını 11 puan arttırdı.

KNR televizyonuna konuşan IA yöneticisi Mute Egede, “Gelecek dört yıl dört yılda insan merkezli çalışma için bize güven duyan halka teşekkür ediyoruz” dedi.

IA’nın özerk parlamentodaki 31 sandalyenin 12’sini alması bekleniyor. IA şimdiye kadar 8 sandalyeye sahipti.

1979’daki özerklikten bu yana Groenland siyasi yaşamına hakim olan sosyal-demokrat Siumut partisi yüzde 29,4 ile ikinci parti oldu.

Bölgenin güneyindeki Kuannarsuit maden projesinden yana olan Siumut, bir önceki seçimlere göre sandalye sayısını bir arttırarak 10’a çıkardı. 2018 yılı ile kıyaslandığında bu parti, beklenenin üzerinde iki puanlık artışla seçimlerden çıktı.

Sosyal demokratların lideri Erik Jensen, IA’nın zaferini kutlarken, rakibinin en büyük parti haline geldiğini ve başbakanlık görevini üstlenebileceğini kaydetti.

Mutlak çoğunluk olmadığı için en muhtemel senaryo, IA’nın bir veya iki küçük oluşumla ittifak yaparak koalisyon kurması şeklinde öne çıkıyor.

Mute Egede, bir koalisyon hükümeti kurmadan önce farklı işbirliği biçimleri üzerine derhal görüşmelere başlayacaklarını söyledi.

Uranyum yatakları ve nadir toprak işletme projesine açık bir şekilde karşı çıkan IA, seçimlere yol götüren siyasi krize yol açan projeyi durduracaklarını belirtiyor.