HRW’ye göre Afgan güçleri bir klinikte sivilleri infaz etti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Afgan özel kuvvetlerinin bu hafta bir kliniğe baskın yaparak dört sivili infaz ettiği tepkisinde bulundu.

HRW’ye konuşan bir çok tanık, Afgan özel kuvvetlerinin Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece Kabil’e komşu Wardak vilayetindeki bir kliniğe baskın düzenledi.

HRW, “Bir sağlıkçıyı öldürdüler, sonra da hastalara eşlik eden ailelerin üyeleri ve personeli tuttular ve ellerini bağladılar” dedi.

Açıklamaya göre bir laborant, bir gardiyan ve başka bir sağlıkçı da silahla öldürülmüş halde bulundu. HRW’ye göre bunlar infaz edildi.

HRW Asya yetkilisi Patricia Gossman, “Sağlık tesislerine yönelik saldırılar, savaş hukuku temellerini zan altında bırakıyor, sorumlular cezasız kaldıkça saldırılar sürecektir” dedi.

Gossman, “Afgan hükümetinin cinayetlerin emrini veren komutanlar ve tetiğe basan askerleri soruşturması aciliyet arz ediyor” diye ekledi.

Afgan Savunma Bakanlığı ve Afganistan’daki Amerikan güçleri henüz bir açıklamada bulunmadı. Amerikan ordusunun bu baskında Afgan güçlerine destek verip vermediği de henüz netleşmedi.

HRW, “Sağlık yerleşkelerine yönelik kasıtlı saldırılar ve siviller ya da kendilerini savunacak durumda olmayan savaşçılara yönelik toplu cinayetler savaş suçudur” vurgusunda bulundu.

Afgan güçlerinin bu baskını, Talibanlar yetkilileri ile Afgan temsilcileri arasında Doha’da gerçekleşen tarihi görüşmeden bir kaç saat sonra gerçekleşti. Toplantıda taraflar sivil kayıpları sıfıra indirmeyi taahhüt etmişlerdi.