Kremlin: ABD yaptırımları Biden-Putin zirvesini teşvik etmiyor

Amerikan medyasına göre Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar ilan edilecek. Kremlin sözcüsü, yeni yaptırımların Beyaz Saray tarafından önerilen Bien-Putin zirvesini teşvik etmeyeceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dmitri Peskov, “Açık ki sözkonusu olan olası yaptırımlar böyle bir buluşmayı teşvik etmeyecek” dedi.

Peskov, ancak bunun zirveyi engelleyip engellemeyeceğine her iki devlet başkanının takdirinde olduğunu sözlerine ekledi.

Kremlin sözcüsü, “Biz tüm yaptırım girişimlerini kınıyoruz, bunları illegal olarak değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Amerikan medyasına göre ABD, SolarWinds olarak adlandırılan büyük bilgisayar korsanlığı skandalı ve seçimlere müdahale etmeye misilleme olarak Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacak.

Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler son yıllarda zaten gerginken, Joe Biden’ın  Beyaz Saray’a geldiği Ocak ayından bu yana daha da kötüleşti.  

Kısa bir süre önce Biden’ın Putin’i “katil” olarak nitelendirmesinden sonra Rusya’nın ABD’deki büyükelçisi geri geçildi.

Bu yıl birçok yaptırımın uygulandığı Rusya, muhalif Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi nedeniyle de yoğun tepki alırken, Washington’a göre Moskova birçok siber saldırı sırasında da suçüstü yakalandı.

Moskova ayrıca Ukrayna ile olan sınıra binlerce asker yığarken, Kiev’i ülkenin doğusunda bağımsızlık ilan eden Donbass bölgesine karşı operasyon hazırlığı içerisinde olmakla suçladı. Rusya, Ukrayna konusunda batıdan yükselen tepkileri şimdiye kadar duymazdan geldi.

Bu gerilim ortamında Joe Biden salı günü Rus mevkidaşı ile bir telefon görüşmesinde iki yönetici arasında üçüncü bir ülkede zirve önerisinde bulundu. Kremlin henüz öneriyi kabul etmemekle birlikte, olumlu karşıladı.