Le Monde : Türkiye jeostratejik bir tercihle karşı karşıya

Fransız Le Monde gazetesi Türkiye’ye S-400 teslimatına ilişkin yayınladığı editör yazısında, Türkiye’nin jeostratejik bir tercihle karşı karşıya olduğunu ancak bu ikili oyunu uzun süre devam ettiremeyeceğini belirtti.

Le Monde’un internet sayfasında manşet olan editör yazısında, Türkiye ile Batı arasında 2016’daki darbe girişiminden bu yana kötüleşen ilişkilere dikkat çekildi.

Ülkedeki baskılara yönelik Batı’nın “haklı” eleştirilerine kulak verilmediğini belirten Le Monde, Ankara ile Moskova arasındaki yakınlaşmadan bahsederken Vladimir Putin ile Erdoğan arasındaki benzerliklere işaret etti.

Le Monde, “Yeni Çar ile Yeni Sultan’ın çok sayıda ortak noktası var, otoriterlikleri, muhafazakarlıkları, tarihe bakışları...”

S-400’ler “bu çok yeni Türk-Rus ittifakının sembolü” olarak değerlendiren Le Monde, füze savunma sistemlerinin Batılıların askeri operasyonlarını zorlaştıracağını ifade etti.

Putin’in ayrıca NATO bünyesindeki bölünmelerde bir köşe daha açmak istediğine dikkat çeken Le Monde, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ankara’ya 31 Temmuz’a kadar S-400’lerden vazgeçmesi için süre tanıdığını hatırlattı.

Le Monde, Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanması halinde “zaten zayıflayan Türk ekonomisi için öldürücü” olabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin NATO üyeliğine de dikkat çeken Le Monde, şu yorumda bulundu: “NATO’nun tüzüğü bir devleti dışlamayı, hatta üyeliğini askıya alma olasılığını da öngörmüyor. Türkiye, zaten marjinalleşme yolundaydı, özellikle de 2016’da başarısız olan darbeden sonra ordudaki tasfiyelerden dolayı. Buna bir S-400’lerin dayattığı jeostratejik tercih yapma gereği de ekleniyor. Ama iki kanatta oynamak uzun süre mümkün olmayacak.”