Libya'da 'hükümet', Fransa’dan füzeler için açıklama istedi

Libya’daki ‘Ulusal Birlik Hükümeti’, ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Mareşal Haftar’ın birliklerinde ele geçirilen Fransız füzelerine ilişkin açıklama istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ve destekçilerinin çoğu İslamcılardan oluşan Ulusal Birlik Hükümeti ile ABD, Suudi Arabistan gibi ülkelerin desteklediği Mareşal Halife Haftar’a bağlı güçler arasındaki çatışmalar sürüyor.

Resmi olarak olmasa da Mareşal Haftar güçlerine destek verdiği sanılan Fransa, ülkede ele geçirilen bazı füzeler nedeniyle gündemde. Başkent Trablus’u ele geçirmek üzere operasyon başlatan Haftar güçlerinden boşalan bir karargâhta Fransız füzeleri bulunmuştu.

Ulusal Birlik Hükümeti Dışişleri Bakanlığı tarafından gönderilen bir mektupta, Fransa’ya ait silahların nasıl Haftar güçlerinin eline geçtiğine dair ‘açıklama’ istendi. Dışişleri Bakanı Mohamed Tahar Siala tarafından Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian’a gönderilen mektupta, söz konusu silahların ne zaman ve nasıl sevk edildiğine açıklık getirilmesi talep edildi.

Ülkenin doğusundaki kalesinden gelen Haftar güçleri, 4 Nisan’da Trablus’u almak için operasyon başlattı. Karadan çatışmalar sürerken, taraflar sık sık hava saldırıları da düzenliyor. Her iki taraf da, operasyonun başından bu yana bir çok uçak kaybetti.

Libya, 2011’da Muammer Kaddafi’nin NATO müdahalesi sonucu kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunurken, mevcut durumda iki ayrı hükümet var. Ayrıca çok sayıda milis grupları, hakim olduğu alanlarda kendi yasalarını uyguluyor.

Bu savaşa, dışarıdan da bir çok güç doğrudan veya dolaylı olarak katıldı. Türkiye, Trablus merkezli, İslamcı grupların ağırlıkta olduğu hükümete doğrudan destek veriyor ve silah yardımında bulunuyor.

3 Temmu günü bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Magdalena Mughrabi, “BM’nin silah ambargosu Libya’da sivilleri korumayı hedefliyor. Ama Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye, zırhlı araçlar, dronlar, güdümlü füzeler ve diğer silahları vererek açık ihlalde bulunuyor” demişti.