Meksika’da kayıplarla ilgili 30 asker gözaltına alındı

Meksika’nın kuzeyindeki Tamaulipas’ta 2014 yılında bir çok kişinin kaybedilmesine ilişkin soruşturma kapsamında 30 asker gözaltına alındı.

Yerel medyaya göre, gözaltılar 2014 yılında deniz kuvvetlerinin özel bir grubu tarafından organize suçla mücadele adı altındaki müdahalesi sırasında kaybolan en az 25 kişi ile bağlantılı olarak gerçekleştirildi.

Meksika hükümeti, 2014 yılında güneydeki Guerrero eyaletinde 43 öğrencinin kaybedilmesine ilişkin de askerler hakkında tutuklama kararı çıkaracaklarını duyurmuştu ancak tutuklamaları hiçbir zaman doğrulamadı.

Uyuşturucu trafiğinin vurduğu Tamaulipas, Meksika’da kayıpların en fazla yaşandığı kentler arasında yer alıyor.  Özellikle ABD’ye giden yol üzerinde kayıplar yaşanıyor.

Kayıpların çoğundan narko-trafikçiler sorumlu tutulurken, askerler, belediye polisler veya yol kontrol görevlerine atananlar tarafından da insanlar kaybediliyor.

Hükümetin 2006 yılında uyuşturucu trafiğine karşı başlattığı askeri operasyondan Aralık 2020’ye kadar Meksika’da resmi olarak 80 bin 517 kişi kaybedildi. 2006’dan bu yana ayrıca 300 bin dolayında kişi katledildi. Bu resmi verilerin çoğundan organize suçlar sorumlu tutuluyor.