Mozambik’te sağcı Renamo militanları silah bırakıyor

Mozambik’te onlarca yıl süren iç savaşın tarafı olan Renamo, yapılan müzakereler sonucu silahlarını teslim etmeye başladı.

1976-1992 yılları arasındaki kanlı iç savaşta yer alan ve 2013 yılında tekrar silahlı mücadeleye başlayan Mozambik Ulusal Direnişi (Renamo), silahsızlanma sürecini başlattı. Mozambik hükümetiyle Renamo yetkililerinin hazır bulunduğu törende, militanlar kontrol altında tuttukları bir askeri üssü bıraktı.

Renamo’ya bağlı en az 5 bin 200 kadar silahlı militanın bulunduğu ve dün başlayan silahsızlanmaya dahil olması bekleniyor. Ancak silahsızlanmanın ilk gününde silahlarını teslim edenlerin sayısı onlarla ifade ediliyor.

Mozambik’in 1975 yılında bağımsızlığını kazanması ardından ‘anti-komünist’ bir hareket olan Renamo, yönetimdeki Mozambik Özgürlük Cephesi’ne (Frelimo) karşı savaşı başlamıştı. 1992 yılında iç savaşın sonlanmasıyla Renamo, siyasi partiye dönüşmüştü.

900 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ancak Renamo, 2013 yılında yeniden silahlanarak Frelimo hükümetine karşı silahlı savaşı yeniden başlatmıştı. Renamo’nun geçtiğimiz yıl ölen lideri Afonso Dhlakama’nın hükümetle yaptığı görüşmeler sonucu 2016 yılında ateşkes ilan edilmiş ve barış müzakereleri başlatılmıştı.

Yüzyıllarca Portekiz sömürgeciliği altında yaşayan Mozambik’te Frelimo tarafından 1964 yılında başlatılan bağımsızlık mücadelesi, 1975’te başarıya ulaşmıştı. Ancak hemen ardından başta Güney Afrika’nın ırkçı rejimi Apartheid olmak üzere kimi ülkelerin desteklediği ‘anti-komünist’ eğilimli Renamo, hükümete karşı silahlı savaş başlatmıştı. 1976-1992 arasında en az 900 bin kişi yaşamını yitirmişti.