Nijerya Boko Haram’ı yendiğini açıkladı

Nijerya cumhurbaşkanlığı, DAİŞ bağlantılı Boko Haram çetelerini yenilgiye uğrattıklarını açıkladı. Niyerya, daha önce de bir çok kez çeteleri yendiklerini ilan etmişti.

Boko Haram, 2009’da ortaya çıktı. Çatışmalarda, çete grubunun lideri Muhammed Yusuf da ölmüştü. Son 10 yıl içerisinde 27 bine yakın kişi hayatını kaybetti ve 2 milyonu aşkın kişi yer değiştirmek zorunda kaldı. Çatışmalar komşu ülkelere de sıçradı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Boko Haram “terörizminin daraldığı ve yenildiği” belirtilerek, “Bizim tanıdığımız gerçek Boko Haram yenildi” denildi.

Ancak ülkenin Boko Haram artıkları, kriminal gruplar ile Magrep ve Batı Afrika kökenli “cihatçılardan” oluşan bir karışımla karşı karşıya olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı sözkonusu çete mensuplarının DAİŞ’in Ortadoğu’da çökmesi ve Libya krizinden sonra geldiklerini ifade etti.

Açıklamada, “Bu uluslararası çetelerin bir sonucu olarak, sınırlar arası suçların artığı ve Çad Gölü havzasında hafif silahların çoğalmadığını gördük” diye belirtildi.

2015 yılında, uluslararası koalisyonun yardım ettiği Nijerya ordusu, Boko Haram’ı ülkenin kuzey doğusundaki büyük kentlerden çıkarmıştı. Ancak bunlar halen saldırı düzenlemeye devam ediyor. Boko Haram’dan kopan ve kendilerini Batı Afrika İslam Devleti Eyaleti olarak ilan eden DAİŞ bağlantılı grup, geçen yıl Nijerya ordusuna ağır kayıplar verdirmişti. Geçen hafta sonu, Ebubekir Şekau öncülüğündeki DAİŞ çetelerine bağlı bu grup, Maiduguri yakınında 65 köylüyü katletmişti.

Nijerya makamları daha önce de bir çok kez ülkenin kuzey doğusunda çeteleri yendiklerini ilan etmişti. Ancak hükümet, çetelere karşı güçsüz kalması ve sivilleri koruyamamasından dolayı ağır eleştiriler alıyor.

Cumhurbaşkanlığı, ordunun kapasitelerini arttırmak için gelecek yılın başında Super Tucano tipi Amerikan savaş uçakları teslim almayı öngördüklerini bildirdi.