Ruhani: Uranyum kararı İsrail’in ‘nükleer terörizmi’ne yanıttır

İran ile nükleer anlaşmanın diğer imzacıları arasında Viyana’da müzakereler sürerken, İran devleti önümüzdeki hafta yüzde 60 zenginleştirilmiş uranyum üretimine başlamayı öngörüyor. Ruhani, İsrail’in saldırısına yanıt olduğunu belirtti.

Viyana’daki müzakereler tarafların karşılıklı hamleleri ve şantajları ile giderek zora sokuluyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki İran elçisi Kazım Garibabadi, önümüzdeki hafta yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretmeyi öngördüklerini belirtti.

Garibabadi, bu kararı hayata geçirme için hazırlık çalışmalarının Salı akşamı başladığını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de aynı konuda bir açıklama yaparak, yüzde 60 zenginleştirme kararının Natanz uranyum üretim fabrikasındaki patlamaya yanıt olduğunu belirtti.

Bakanlar Konseyi’nde konuşan Ruhani, İsrail’e atıfta bulunarak, “Bu sizin kötü niyetinize bir yanıttır (…) Sizin yaptığınıza nükleer terörizm denir, bizim yaptığımız legaldir” dedi.

Pazar günü Natanz uranyum üretim fabrikasında bir patlama yaşanmış ve birçok santrifüj zarar görmüştü. İranlı yetkililer sabotajdan İsrail’i sorumlu tutmuştu. Bu saldırı, İran ile 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmak ve ABD’nin anlaşmaya dönüşünü sağlamak amacıyla Viyana’da yürütülen müzakereler sırasına denk geldi.

Avrupa Birliği de bu müzakereler sırasında pazartesi günü yeni yaptırımlar açıkladı. Bu yaptırımlar, Kasım 2019’daki eylemlerin bastırılmasında rol alan güvenlik güçlerinin sekiz sorumlusunu hedef alıyor.