Sol hükümet ile sağcı örgüt arasında tarihi barış anlaşması

Mozambik'te sol hükümet ile sağcı muhalifler arasında on binlerce insanın yaşamına mal olan iç savaş, imzalanan bir barış anlaşmasıyla kesin olarak sona erdi.

Afrika kıtasında yer alan ve 27 milyon nüfusu olan Mozambik’te on yıllar boyunca en az 900 bin kişinin yaşamına mal olan iç savaş, barışla sonuçlandı.

Sol hükümetin başta olduğu ülkede 1976-1992 yılları arasında iç savaşta yer alan Mozambik Ulusal Direniş (Renamo) adlı sağcı örgüt, hafta başında silahlarını bırakmaya başlamıştı.

Dün ise hükümet ile Renamo arasında kesin barış anlaşması imzalandı. Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi ile Renamo lideri Ossufo Momade’nin yer aldığı törende imzalanan anlaşma ile iç savaş resmen bitirildi.

Mozambik’in 1975 yılında Portekiz’den bağımsızlığını kazanması ardından ‘anti-komünist’ bir hareket olan Renamo, yönetimdeki Mozambik Özgürlük Cephesi’ne (Frelimo) karşı savaş başlamıştı. 1992 yılında iç savaşın sonlanmasıyla Renamo, siyasi partiye dönüşmüştü.

900 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ancak Renamo, 2013 yılında yeniden silahlanarak Frelimo hükümetine karşı silahlı savaşı yeniden başlatmıştı. Renamo’nun geçtiğimiz yıl ölen lideri Afonso Dhlakama’nın hükümetle yaptığı görüşmeler sonucu 2016 yılında ateşkes ilan edilmiş ve barış müzakereleri başlatılmıştı.

Yüzyıllarca Portekiz sömürgeciliği altında yaşayan Mozambik’te Frelimo tarafından 1964 yılında başlatılan bağımsızlık mücadelesi, 1975’te başarıya ulaşmıştı.

Ancak hemen ardından başta Güney Afrika’nın ırkçı rejimi Apartheid olmak üzere kimi ülkelerin desteklediği ‘anti-komünist’ eğilimli Renamo, hükümete karşı silahlı savaş başlatmıştı. 1976-1992 arasında en az 900 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Renamo’nun 5 bin üzerindeki silahlı militanlarının silahsızlandırılmasına ise Salı günü başlanmıştı.